2022. gadā Ventspilī ir sasniegts rekordliels rūpniecības uzņēmumu apgrozījums

1

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) sniegto informāciju 2022. gadā Ventspilī strādājošo apstrādes rūpniecības uzņēmumu apgrozījums sasniedza 390 milj. EUR. Tāds rezultāts nav bijis mūsu pilsētas vēsturē. Tikai pirms pāris gadiem, izdevās pārsniegt 200 milj. EUR. (1. attēls).

2022. gadā, salīdzinot ar 2021. gadu (343 milj. EUR), Ventspilī apstrādes rūpniecības produkcijas apgrozījums pieaudzis par 47 milj. EUR, jeb 14 %.

1. attēls

Datu avots: CSP

Ventspils pilsētas apstrādes rūpniecības uzņēmumu lielākā daļa produkcijas – vidēji 89 % – tika eksportēta, kas dod iespēju Ventspils pilsētas apstrādes rūpniecības uzņēmumiem realizēt savu produkciju augstākas maksātspējas tirgos. Salīdzinājumam, 2021. gadā 83 % rūpniecības produkcijas tika eksportēta.

No kopējā Ventspils pilsētas apstrādes rūpniecības produkcijas apgrozījuma 2022. gadā 145 milj. EUR (2. attēls) produkcijas tika saražoti Ventspils uzņēmumos, kas strādā apstrādes rūpniecības nozarē “Metālapstrāde un mašīnbūve”, kas ir par 28 % vairāk nekā 2021. gadā. Lielākie metālapstrādes un mašīnbūves uzņēmumi Ventspilī – SIA “Bucher Municipal”, SIA “Malmar Sheet Metal”, SIA “Ventspils metināšanas rūpnīca”, SIA “Kalmeta”, SIA “TC Steel”.

2. attēls

Datu avots: CSP

Ventspils pilsētai ir augstākais rezultāts apstrādes rūpniecības produkcijas apjomā starp valstspilsētām, rēķinot uz vienu iedzīvotāju 2022. gada sākumā (3. attēls).

3. attēls

Datu avots: CSP; CSP dati par iedzīvotāju skaitu. Ekonomikas un iepirkumu nodaļas aprēķins

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) sniegto informāciju 2022. gadā Ventspils pilsētā strādājošo apstrādes rūpniecības uzņēmumu apgrozījums bija 390 milj. EUR, kas ir otrs labākais rādītājs starp Latvijas valstspilsētām, izņemot Rīgu. (4. attēls)

4. attēls

Datu avots: CSP

Kopš 2002. gada darbam Ventspils brīvostas industriālajā zonā piesaistīti vairāk nekā 20 ārvalstu un pašmāju ražojošie uzņēmumi. Apstrādes rūpniecības uzņēmumu apgrozījuma rādītāji Ventspilī kopš 2002. gada palielinājušies 52 reizes, bet eksporta apjoms palielinājies pat 109 reizes (5. attēls).

5. attēls

Datu avots: CSP


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture