Siltums

Jautājums uzdots: Zigrīda 20. jūnijs

Vītoliņa preses konferencē izteiktajam apgalvojumam, ka siltums nevar strādāt ar zaudējumiem, neatbilst patiesībai.
2021. gadā siltuma peļņa ap pus miljonu.
Kāda ir situma peļņa 2022. gadā? Lūdzu konkrēti.
Kaut kas te nav kārtībā. Vītoliņš neizskatījās pārliecināts.


26 comments

  1. Roberts

    Roberts, 29. jūnijs 2023 - 18:54

    Par siltuma un degvielas cenu kāpumiem varat pateikt lielu paldies Eiropas savienībai ar zaļā kursta stulbuma uzspiešanu!

  2. Roberts

    Roberts, 27. jūnijs 2023 - 15:31

    Šī tēma tika aktualizēta jau aprīlī par to, ka jāgatavojas tarifa samazināšanai. Arī šodienas Ventas Balsī uz pirmās lapas raksts. Vītoliņa kungs savā preses konferencē sniedza savu skatījumu par šo diskusiju. Visa diskusija pieejama šeit: https://www.ventspils.lv/faq/siltuma-tarifi-2/

  3. Jānis Vītoliņš

    Jānis Vītoliņš, 22. jūnijs 2023 - 13:57

    Savā preses konferencē neesmu pieminējis “Ventspils Siltuma” peļņu, kā arī neesmu apgalvojis, ka “Siltums nevar strādāt ar zaudējumiem”.

    Preses konferencē minēju: “Es nekad neatbalstīšu, ka mūsu pašvaldības kapitālsabiedrības vai mūsu iestādes sniedz pakalpojumu zem pašizmaksas. Tā būtu sociālā palīdzība. Sociālās palīdzības pakete mums ir pietiekoši apjomīga.”

    Kapitālsabiedrībām peļņa, kas iegūta no CO2 izmešu kvotu pārdošanas, ir nepieciešama investīcijām, lai nodrošinātu uzņēmuma izaugsmi, attīstību un drošību. Konkrēti, pagājušajā gadā pārdoto CO2 izmešu kvotu ieņēmumi tiks izmantoti katlu mājas rekonstrukcijai Brīvības ielā 38.

    Savukārt par tarifu izmaiņām tiks sniegta informācija tad, kad būs noslēgušies iepirkumi.

    Aicinu nesagrozīt faktus un neizplatīt maldinošu informāciju.

    Novēlu visiem lustīgu un drošu līgošanu!

    1. viesis

      Atbilde: Jānis Vītoliņš

      viesis, 22. jūnijs 2023 - 15:09

      “Sociālās palīdzības pakete mums ir pietiekoši apjomīga.”

      Esmu ierindas pensionārs,maksāju nodokļus ,maksāju par siltumu ar visiem sadārdzinājumiem!Pēdējā rēķinā nebija ne par centu samazināta summa,lai gan teica,ka būs jāmaksā 62% no paaugstinātās cenas!Viss bija pa pilno aprēķināts.
      Kuriem tad tā apjomīgā sociālā pakete tiek dalīta,vai pašiem sev,domē sēdošajiem?

      1. Viesis

        Atbilde: viesis

        Viesis, 26. jūnijs 2023 - 14:07

        Cenu paaugstināja par 62 %.
        Nekur nebija par to, ka kādam jau rēķinā būs mazāk.
        Iepriekš no valsts bija atbalsts, tur, kur cenas siltumam bija pilnīgā kosmosā, bet pie mums šo slieksni nesasniedza.

      2. Ventspils Sociālais dienests

        Atbilde: viesis

        Ventspils Sociālais dienests, 27. jūnijs 2023 - 15:40

        Sociālais dienests informē, ka kopš 2021.gada 1.janvāra mājokļa pabalsts, visā Latvijā, tiek aprēķināts pēc vienotas formulas, ko nosaka 2020.gada 17.decembra Ministru kabineta noteikumi Nr.809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”. Mājokļa pabalstu var saņemt mājsaimniecība, kurai ir izvērtēti ienākumi un materiālā situācija. Mājokļa pabalsta aprēķina formulā tiek iekļauti izdevumi gan par apkuri, gan par īri, apsaimniekošanu, elektrību, gāzi, ūdens apgādi, un citiem maksājumiem. Katrai no pozīcijām ir noteikti normatīvi.
        Savukārt līdz 2020.gada 31.decembrim bija spēkā pašvaldības saistošie noteikumi, kas noteica, ka ikmēneša dzīvokļa pabalstu siltumenerģijas patēriņa daļējai kompensēšanai varēja saņemt ģimenes (personas), kurām bija piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statuss un atsevišķi dzīvojoši pensionāri un atsevišķi dzīvojošas personas ar invaliditāti, kuriem nav Civillikumā noteikto likumīgo apgādnieku, ja viņu ienākumu līmenis uz vienu personu pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 340,00 euro mēnesī.
        Pabalsts ietvēra maksājumu par šādiem pakalpojumiem:
        •centrālo apkuri apkures sezonā dzīvokļa kompensējamajā platībā (27 m2 uz pirmo personu un 15 m2 uz katru nākamo personu, nepārsniedzot dzīvokļa kopējo platību);
        •cirkulācijas nodrošināšanu visu gadu;
        •karstā ūdens sagatavošanu visu gadu par katru patērēto karstā ūdens m3, bet ne vairāk kā par 2 m3 mēnesī vienai personai.
        Pabalstu piešķīra šādā apmērā:
        •55 % apmērā no maksājuma summas mēnesī;
        •60 % apmērā no maksājuma summas mēnesī ģimenēm ar trīs līdz pieciem bērniem;
        •100% apmērā no maksājuma summas mēnesī ģimenēm ar sešiem un vairāk bērniem.

        Sociālais dienests piešķirto pabalstu pārskaitīja pakalpojumu sniedzējam vai dzīvojamās mājas pārvaldniekam saskaņā ar noslēgto līgumu.
        Pabalsts pensionāriem un personām ar invaliditāti tika piešķirts uz laiku, kas nepārsniedz 12 mēnešus, pārējā personām līdz 6 mēnešiem.

    2. Eh Jāni, Jāni

      Atbilde: Jānis Vītoliņš

      Eh Jāni, Jāni, 22. jūnijs 2023 - 19:17

      Ja ir peļņa, tad nevar runāt par strādāšanu zem pašizmaksas. To, ka peļņa vajadzīga uzņēmuma attīstībai būtu kārtīgi jāizpēta.
      Visam punktu varētu pielikt, ja jūs uzaicinātu Valsts kontroli veikt neatkarīgu uzņēmuma auditu. Jums ticēt nevar – padomijas produkts!
      Vai esat gatavs griezties ar iesniegumu Valsts kontrolē, lai Ventspils siltumā tiktu veikts neatkarīgs audits?

      1. Liene

        Atbilde: Eh Jāni, Jāni

        Liene, 26. jūnijs 2023 - 14:10

        Nu bet vērsieties valsts kontrolē. Iepirkumi ir publiski, tos jau IUBs uzrauga. Ja jums ir kādas aizdomas, tad jūsu pienākums ir ziņot.

        Un vai peļņa jāiegulda attīstībā – jāsaprot, ka bez tās peļņas ieguldīšanas attīstībā mums apkures rēķini ja8u sen būtu vēl divreiz lielāki. Šī peļņas ieguldīšana attīstībā ir vienīgais iemesls, kāpēc mums ventspilniekiem izdevās pagājušo ziemu pārlaist ar tik zemiem apkures rēķiniem un pavasara pieaugums ir tik salīdzinoši mazs, ja salīdzina ar pieaugumu citās pilsētās. Tādēļ būtu jāturpina ieguldīt uzņēmuma attīstībā, lai pakalpojumu var nodrošināt droši un pēc iespējas izdevīgāk, ar pēc iespējas mazākiem zudumiem.

        1. Atbilde atbildei

          Atbilde: Liene

          Atbilde atbildei, 26. jūnijs 2023 - 14:32

          Kāpēc siltumam vispār vajadzētu pelnīt? Tas taču ir pašvaldības izņēmums?

      2. Kapitāla pārvaldības nodaļa

        Atbilde: Eh Jāni, Jāni

        Kapitāla pārvaldības nodaļa, 27. jūnijs 2023 - 11:27

        PSIA “Ventspils siltums” publiskotajā neatkarīgu zvērinātu revidentu pārbaudītajā 2022. gada finanšu pārskata pielikumā par sabiedrības peļņu un zaudējumiem ir parādīts, ka Sabiedrības pamatdarbība ir bijusi ar zaudējumiem, kas norāda, ka aizvadītajā apkures sezonā piemērotais tarifs nav sedzis siltuma ražošanas pašizmaksu. Savukārt ieņēmumi, kas ir veidojuši Sabiedrības peļņu ir iegūti no emisijas kvotu pārdošanas un atbilstoši normatīvajam regulējumam tos drīkst izlietot tikai Sabiedrības ražošanas energoefektivitātes paaugstināšanai.

      3. PSIA

        Atbilde: Eh Jāni, Jāni

        PSIA "Ventspils siltums", 27. jūnijs 2023 - 11:35

        Pirmais šķeldas katls AK-6000 Ventspils siltuma katlu mājā Brīvības ielā 38 , tika uzstādīts 2007. gadā t. i. pirms 16 gadiem. Katla izgatavotājs un uzstādītājs bija Latvijas firma “Komforts”. Katlam ir cienījams vecums, tā kontrukcija un iespējamais automatizācijas līmenis uz doto brīdi vairs neatbilst mūsdienu prasībām. Lietderības koeficients ir zemāks nekā katliem , kurus ražo pašlaik, kā arī izmešu jeb cieto daļiņu daudzums izejā no katla ir ievērojami augstāks nekā jaunākas konstrukcijas katliem. Lai samazinātu izmešu daudzumu atmosfērā katlam “Komforts”, nepieciešamas papildu iekārtas un finansiālas izmaksas, kas ilgtermiņā nav izdevīgi ne uzņēmumam , ne klientiem, jo rezultātā atstāj negatīvu ietekmi uz siltuma gala tarifu.
        Iespējamās modernizācijas un automatizācijas izmaksas uz doto brīdi pārsniedz paša katla sākotnējās izgatavošanas un uzstādīšanas kopējo vērtību, un tas nozīmē, ka savlaicīgi jādomā par jaunu modernu katlu iekārtu uzstādīšanu. Tā kā laika periodā no 2019. gada pilsētas kreisajā krastā ir pieslēgti daudzi jauni objekti un kopējā katlu mājas biokurināmo katlu jauda ziemas periodā ir nepietiekama, lai stabili , droši ilgtermiņā , un bez pārtraukumiem nodrošinātu siltumapgādi klientiem, tika pieņemts lēmums veikt katlu mājas Brīvības ielā 38 modernizāciju, kura ietver divu jaunu 5 MW jaudas šķeldas katlu ar kopējo jaudu 10 MW uzstādīšanu vecā “Komforts” katla vietā, tādejādi palielinot katlu mājas kopējo jaudu un arī darbības drošibu.
        Darbu apjomā ir paredzēta visu katlu mājas iekārtu automatizācija, lai vasaras periodā darbu katlu mājas darbību nodrošinātu bez operatīvā personāla. Iekārtu darbība un uzraudzība tiks nodrošināta no katlu mājas Talsu ielā 69, kura atrodas Pārventā.
        Līgums par rekonstrukcijas darbu izpildi iepirkuma rezultātā noslēgts ar SIA Monum 2023. gada 17. aprīlī , kopējās izmaksas sastāda 7.5 milj. Eur ( bez PVN) un tās tiks segtas no uzņēmuma līdzekļiem , kā arī no finanšu līdzekļiem ,kas iegūti no CO2 izmešu kvotu pārdošanas . Darbu izpildes termiņš ir 2024. gada novembris.
        Vēršam uzmanību, ka finanšu līdzekļus, kas iegūti no CO2 kvotu pārdošanas drīkst izlietot tikai un vienīgi uzņēmuma energoefektivitātes paaugstināšanai, nevis dažādu tarifa izdevuma pozīciju segšanai uzņēmumam un klientiem. Tas nozīmē, ka šos līdzekļus nedrīkst novirzīt siltumenerģijas tarifa samazināšanai jeb arī iespējamo uzņēmuma zaudējumu segšanai.

    3. Elektriķis

      Atbilde: Jānis Vītoliņš

      Elektriķis, 22. jūnijs 2023 - 20:11

      Vai jums vai kādam no jūsu ģimenes locekļiem ir saistība ar sia elektriķis un elektro iekārtu piegādes līgumiem siltumam un citiem pašvaldības uzņēmumiem?

      1. Ekonomikas un iepirkumu nodaļa

        Atbilde: Elektriķis

        Ekonomikas un iepirkumu nodaļa, 27. jūnijs 2023 - 11:11

        Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību būvdarbu, preču un pakalpojumu iegādes process tiek regulēts ar Publisko iepirkumu likumu vai ar Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumu.
        Saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma regulējumu, ir jāveic publisks iepirkums, ja paredzamā līgumcena ir 10 000 euro un lielāka preču vai pakalpojumu iegādei, un ja paredzamā līgumcena ir 20 000 euro un lielāka būvdarbu veikšanai.
        Ja būvdarbu, preču un pakalpojumu iegādes paredzamā līgumcena nesasniedz Publisko iepirkumu likumā noteiktās robežvērtības, pašvaldības iestādes un kapitālsabiedrības piemēro iekšējo noteikumu “Iepirkumu organizēšanas kārtība Ventspils valstspilsētas pašvaldībā” regulējumu. Saskaņā ar minētajiem noteikumiem, ir jāveic cenu aptauja, ja paredzamā līgumcena ir no 5 000 euro līdz 9 999 euro preču vai pakalpojumu iegādei, un ja paredzamā līgumcena ir no 5 000 euro līdz 19 999 euro būvdarbu veikšanai.
        Visi pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību veiktie iepirkumi ir atrodami Elektronisko iepirkumu sistēmā (www.eis.gov.lv), kā arī paziņojumi par iepirkumu izsludināšanu un iepirkumu rezultātiem tiek publicēti Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļvietnē (www.iub.gov.lv, sadaļa “Meklēt paziņojumu”).

        Izvērtējot Uzņēmumu reģistrā norādīto informāciju par SIA “Elektriķis”, kā arī J. Vītoliņa 2021. gada valsts amatpersonas deklarāciju (dati par 2022. gadu vēl nav publicēti), saistības starp SIA “Elektriķis” amatpersonām, dalībniekiem un patiesā labuma guvējiem un J.Vītoliņu vai viņa radiniekiem nav konstatējama.

        Ja Jums rodas jautājumi par iepirkumiem aicinu sazvanīties (63601192), Ekonomikas un iepirkumu nodaļas vadītājs A. Galindoms.

    4. Zinatāja

      Atbilde: Jānis Vītoliņš

      Zinatāja, 25. jūnijs 2023 - 19:59

      Viss sākās jau studetu gados, kad vecāku dotā nauda mētelīša iegādei tika notralināta, tad milzīgs karjeras kāpums, jo paklausīgs un nācis no padomju skolas, tad pirmā izgāšanās – Jūras vārtu kafejnīcas piebūves izbūve – šamais intervijā teica, ka kādi jaunieši esot lūguši izveidot jaunu kafejnīcu – rezultātā 2. miljoni mīnusi, jo telpas tā pa īstam nevienam nav vajadzīgas, tad brīvostas zirnekļa izveide …. un tā var turpināt bezgalīgi…

      Galvenais ir tas, ka atrisināt Siltuma tarifus ar padomijas domāšanu, nav iespējams..tā ir kā veca plate, kura atskaņo visu laiku vienu un to pašu.

      Te forumā pat nav ko cepties. Cilvēks vienkārši nesaprot ko no viņa grib, nesaprot, ka katram ir savs laiks. Labākais ko Ventspils labā viņš var izdarīt – ar vēlvienu kārtīgu prēmiju, goda rakstu un milzīgu ziedu pušķi – atkāpties, ar godu aiziet.

      Siltums ir jāpārveido. Iespējam jānodod citiem apsaimniekotājiem. Varbūt pat Latvijas valsts mežiem, kuri piegādā šķeldu.Tas tā, viens no variantiem

      1. Viesturs

        Atbilde: Zinatāja

        Viesturs, 26. jūnijs 2023 - 14:13

        Ja nodos valsts mežiem apsaimniekot, jums liekas, ka viņi šķeldu par mazāku cenu piedāvās? Tas jau kam tas pienākas nemaina cenu ko piedāvā…
        Iepērk materiālus ar iepirkumu starpniecību. Ja aizdomas, ka iepirkums nav godīgs, tur jāsaausas iepirkumu uzraudzības birojam, jāveic pārbaudes. Jo viņi ir atbildīgi pārraudzīt to vai iepirkumi ir godīgi un piedāvātāji nevienojas par cenu mākslīgu celšanu.

      2. Dainis

        Atbilde: Zinatāja

        Dainis, 26. jūnijs 2023 - 14:18

        Un kur palicis mačo – donžuāns laiks :):):), tur zaudējumi nav mazāki:):):)

      3. SIA

        Atbilde: Zinatāja

        SIA "Kurzemes filharmonija", 27. jūnijs 2023 - 15:43

        Kafejnīca teātra namā “Jūras vārti” ir bijusi vienmēr – gan pirms, gan pēc rekonstrukcijas (2009. gads). Kafejnīcas telpās vienmēr ir strādājuši nomnieki un tās vienmēr ir bijušas pieprasītas.
        Kopš pagājušā gada novembra teātra nama “Jūras vārti” telpās darbojas kafejnīca “Silrak”, piedāvājot ēdināšanas pakalpojumus un arī organizējot pasākumus. Galvenā prasība no telpu iznomātāja SIA Kurzemes filharmonija” puses ir, lai kafejnīca būtu pieejama apmeklētājiem teātra namā “Jūras vārti” notiekošo pasākumu laikā. Visā pārējā laikā kafejnīcas apsaimniekotāji drīkst un darbojas pēc saviem ieskatiem.
        No jautājuma nav skaidrs, par kādiem zaudētiem 2 miljoniem ir runa, bet apgalvojums, ka kafejnīcas telpas nevienam nav vajadzīgas, neatbilst patiesībai un ir maldinošs. Telpas vienmēr bijušas iznomātas un vienmēr tikušas izmantotas.

  4. Ventspils Siltums

    Ventspils Siltums, 22. jūnijs 2023 - 12:11

    Par siltumenerģijas tarifa ietekmējošiem faktoriem, izmaksām, kā arī par uzņēmuma darbības rādītājiem, tostarp peļņu 2022. gadā, informējām iedzīvotājus 14. marta preses konferencē. Konferences ierakstu iespējams noskatīties Ventspils portālā: https://www.ventspils.lv/video-j-vitolins-un-a-uzaris-par-planotajam-izmainam-psia-ventspils-siltums-apkures-tarifa-14-03-2023/

  5. ???

    ???, 22. jūnijs 2023 - 10:58

    Klau, Zigrīda! A kur tu tādu frāzi vispār dzirdēji/redzēji?

  6. Katrīna

    Katrīna, 21. jūnijs 2023 - 15:55

    Ventspils sultuma peļņa 2023.gada pirmajā ceturksnī 345 000.

    Kāpēc Jānis runā par zaudējumiem? Melo vai?

    1. Kristaps

      Atbilde: Katrīna

      Kristaps, 22. jūnijs 2023 - 11:07

      Kur runā par zaudējumiem? Es laikam kādu interviju ar mēru esmu palaidis garām, vari ielikt linku? Nekas tāds nebija dzirdēts.

  7. Kas te notiek? Kādi mīnusi Siltumam?

    Kas te notiek? Kādi mīnusi Siltumam?, 21. jūnijs 2023 - 13:26

    Pat dividendes tiek maksātas:)

    2022. gadā kapitālsabiedrība ir strādājusi ar peļņu 858 807 EUR. Sabiedrības valde iesaka izmaksāt dividendēs
    42 940 EUR no neto peļņas atbilstoši Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma pārejas noteikumu 8. un 9. punktiem,
    bet pārējo peļņu atstāt nesadalītu, novirzot to kapitālsabiedrības ilgtspējīgai attīstībai, nodrošinot finansējumu
    Brīvības ielas 38 katlumājas rekonstrukcijai un jauno siltumtrašu izbūvei par pašu līdzekļiem

    1. Viesis

      Atbilde: Kas te notiek? Kādi mīnusi Siltumam?

      Viesis, 26. jūnijs 2023 - 17:22

      Varbūt vajadzētu visu gada pārskatu apskatīt. Ja atņem ieņēmumus par kvotu pārdošanu, tad ir zaudējumi no siltumenerģijas ražošanas 491 193 EUR.

  8. Egīls Brauns

    Egīls Brauns, 21. jūnijs 2023 - 08:31

    Tiek klusie ūdeņi ir viss dziļākie.
    Makaronu spraušana čekistu gaumē.
    Rīgas regulātors esot licis paaugstināt cenu :):).
    Elektrības cena septiņas reizes dārgāka:):). Vai tad katlu māja tiek kurināta ar elektrību. Kas tad tas par elektrības piegādes līgumu, ja cena ceļas septiņas reizes.
    Nevar prognozēt elektrības cenu :):):) Tiešām, atver elektrum mājas lapu un apskaties:)
    Kāda tad ir Siltuma peļņa 2022. gadā?

    1. Viesis

      Atbilde: Egīls Brauns

      Viesis, 21. jūnijs 2023 - 11:49

      Nē nu ja patīk visu maisīt vienā katlā, tad patīk.. Rīgas regulators -kas tas tāds? Regulātors ir valsts iestāde, kur siltumam ir pienākums informēt par reālajām komponenšu izmaksām, un šis regulators, lai nodrošinātu godīgu konkurenci attiecīgajās sfērās, lemj par tarifu izmaiņām. Lai nebūtu kā tas bija, kad bija autobusu iepirkums, vai lielajos būvniecības iepirkumus, ka kādi uzņēmumi vienojas kartelī un ņem kontroli par tirgu attiecīgajā nozarē.
      Tā bija arī Ventspils siltuma gadījumā, tarifi aizvadītajā gadā bija iedzīvotājiem patīkami, bet neatbilda reālajai situācijai.

      1. Katlam

        Atbilde: Viesis

        Katlam, 21. jūnijs 2023 - 13:20

        Labs jautājums – Siltuma peļņa 2022. gadā?

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus saistītus ar dzīvi Ventspilī un mēs noteikti radīsim iespēju atbildēt.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture