Apstiprināts projekts “Nacionālās nozīmes industriālā parka izveide Ventspilī”

1

Nolūkā nodrošināt videi draudzīgu, vides ilgtspēju veicinošu teritoriālo izaugsmi un jaunu darba vietu radīšanu, atjaunojot degradēto teritoriju Maurciemā, Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome š.g. aprīlī apstiprināja Nacionālās nozīmes Ventspils industriālā parka attīstības stratēģiju, kā arī uzdeva pašvaldības iestādei “Ventspils osta” iesniegt projektu “Nacionālas nozīmes industriālā parka izveide Ventspilī” Centrālās finanšu un līgumu aģentūras izsludinātajā projektu konkursā, lai pretendētu uz Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma investīciju plāna paredzētajām investīcijām. Projekta “Nacionālas nozīmes industriālā parka attīstība Ventspilī” ietvaros plānots īstenot Industriālā parka attīstības 1. kārtu zemes gabalā Kurzemes ielā 83, Ventspilī.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plānu, investējot Atveseļošanas fonda finansējumu 80 000 000 EUR apmērā, Latvijā ir plānots izveidot vismaz vienu nacionālās nozīmēs industriālo parku katrā plānošanas reģionā, izņemot Rīgas plānošanas reģionu.

Š.g. 27.jūnijā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra ir informējusi Ventspils valstspilsētas pašvaldību par savu lēmumu apstiprināt projekta iesniegumu “Nacionālas nozīmes industriālā parka izveide Ventspilī”, savā lēmumā informējot arī par nosacījumiem, kas vēl jāizpilda saistībā ar projekta pieteikumu, turpmākai līdzfinansējuma saņemšanai 10 miljonu eiro apmērā.

Industriālā parka izveides 1. kārtu plānots realizēt no 2023. līdz 2025. gadam par kopējo summu gandrīz 17 miljoni eiro. Projekta attiecināmās izmaksas ir turpat 12,8 miljoni eiro, t.sk. Eiropas Savienības līdzfinansējums projekta īstenošanai plānots nedaudz vairāk kā 78% jeb 10 miljonu eiro apmērā. Projektā plānots piesaistīt investorus ar kopējo komersantu nefinanšu investīciju apjomu vismaz 85 milj. eiro, kā arī radīt aptuveni 150 jaunas darba vietas ar darba samaksu virs vidējās algas nozarē.

Plānots, ka topošā industriālā parka teritorijā Pārventā darbosies tehnoloģiski inovatīvi uzņēmumi, kas ražošanas procesa nodrošināšanai izmantos atjaunojamo enerģiju. Kopumā Industriālā parka attīstībai vairākās kārtās paredzēta aptuveni 525 ha liela platība, kas sadalīta trīs funkcionālās zonās – augsto tehnoloģiju ražošanas, zaļo tehnoloģiju ražošanas un zaļās enerģijas zona.

Industriāla parka izveides 1. kārtas būvniecības darbi tiks uzsākti jau šogad, būvniecību plānots pabeigt līdz 2025. gada beigām. Šajā laikā paredzēts izbūvēt industriālā parka darbības uzsākšanai nepieciešamo infrastruktūru – Celtnieku ielas pagarinājumu, savienojot to ar Kurzemes ielu, iekšējās teritorijas Kurzemes ielā 83 ceļu posmus, publiskos stāvlaukumus, kā arī ūdensvada un kanalizācijas tīklus, siltumtrases un elektroenerģijas tīklus. Tāpat projekta ietvaros plānots uzbūvēt vienu ražošanas ēku 4000 m2 platībā.

Projekta ietvaros ar būvniecību saistītās pasūtītāja funkcijas veiks Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde “Ventspils Komunālā pārvalde”, savukārt pašvaldības SIA “Ūdeka” un pašvaldības SIA “Ventspils siltums” piedalīsies projektā kā sadarbības partneri.

Lai varētu īstenot šādu nacionālas nozīmes industriālā parka projektu, pašvaldībai līdzfinansējuma nodrošināšanai būs nepieciešams kredīts.

Nacionālas nozīmes industriālam parkam Ventspilī ir liela nozīme pilsētas ekonomikas attīstībā. Britu laikraksta “Financial Times” izdevums “FDI Intelligence” publicējis pētījumu “Eiropas nākotnes pilsētas un reģioni 2023”, kurā Ventspils ārvalstu tiešo investīciju piesaistes stratēģija atzīta par otru labāko Eiropā mikropilsētu kategorijā.


4 comments

  1. Normāls čalis

    Normāls čalis, 02. jūlijs 2023 - 13:37

    Forši,ka tiek kkas darīts lai sakārtotu teritoriju..diemžēl,daudzviet šajās pļavās ir riktīga izgāztuve..pagaidām par to neviens nav licies zinis un visticamāk tos gružus tā ari iestums zemē ar buldozeri un uzbūves virsū ko vajag

  2. Saimnieks

    Saimnieks, 29. jūnijs 2023 - 23:59

    Kas notiks ar mazdārziņiem, kuriem īres līgums ir ar Ventspils Brīvostu? Vai to, ka zeme tiek apsaimniekota vairāk kā 30 gadus tika pieminēta Industriālajā projektā?

    1. Mmm

      Atbilde: Saimnieks

      Mmm, 30. jūnijs 2023 - 14:41

      Tās ir tavas problēmas.

    2. p.i.

      Atbilde: Saimnieks

      p.i. "Ventspils osta", 30. jūnijs 2023 - 19:06

      Celtnieku ielas mazdārziņu teritorija jau vismaz pēdējos 20 gadus pēc pilsētas teritorijas plānojuma ir rūpnieciskā zona, sekojoši arī industriālā parka teritorija ir iezīmēta šajā zonā. Mazdārziņi atrodas uz valsts zemes, kas nodota Ventspils brīvostas valdījumā, un šobrīd mums nav zināmi tādi rūpniecības attīstības plāni, kas pārskatāmā nākotnē varētu būtiski skart mazdārziņus. Plānots, ka līdz ar industriālā parka attīstīšanu skarti tiks tikai tie mazdārziņu zemes gabali, kas būs nepieciešami Celtnieku ielas izbūvei. Jebkurā gadījumā attiecībā uz privātīpašumu izšķiroša būs savstarpēja vienošanās, un visas darbības tiks īstenotas saskaņā ar likumu. Detalizēts pilsētas teritorijas plānojums, tostarp arī attiecībā uz industriālā parka zonu un Celtnieku ielu, atrodams šeit: https://www.ventspils.lv/app/uploads/2022/07/2013-04-15_15_31_37_02_Planota_atlauta_izmantosana.pdf Līdz ar projekta realizācijas uzsākšanu tiks sniegta arī detalizētāka informācija par plānoto Celtnieku ielas izbūvi un mazdārziņu teritoriju.


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture