Notiks svinīgs pasākums valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju ēkas būvniecības uzsākšanai

Ceturtdien, 12. janvārī plkst. 18:00 Ventspilī, t/n “Jūras vārti” notiks svinīgs pasākums, kas veltīts valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju ēkas būvniecības uzsākšanai. Tajā piedalīsies Ventspils pilsētas domes pārstāvji un citi projekta izstrādē iesaistītie, tāpat Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

Priekšnesumus sniegs skolas audzēkņi un pedagogi, koris “Nošu planētas”, kā arī Ventspils kamerorķestris un Ventspils bigbends. Tiks demonstrēta Kurzemes TV sagatavotā filma par valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas jaunās ēkas tapšanas gaitu.

Neskatoties uz nelabvēļu izteikti negatīviem un tendencioziem spriedumiem publiskajā vidē un dažādas uz nepatiesiem faktiem balstītas informācijas izplatīšanu medijos par un ap jauno būvi, jau šomēnes Ventspils Lielajā laukumā sāksies rosība un tiks uzsākts darbs pie jaunās zema enerģijas patēriņa ēkas būvniecības.

 Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde “Komunālā pārvalde”, kas pilda būvniecības pasūtītāja funkcijas, skaidro ēkas unikalitāti un ilgtspējīgumu:

“Jaunās ēkas kopējā platība būs 6 883 m2 – 76 % ēkas paredzēts skolas vajadzībām, bet 24 % – komerciālo un nekomerciālo koncertzāles funkciju īstenošanai.  

Topošā ēka Ventspilī būs unikāla ar tajā pielietotajiem inovatīvajiem tehniskajiem risinājumiem, kas nodrošinās zemu enerģijas patēriņu. Tiks ievēroti ilgtspējīgas būvniecības un ēku ekspluatācijas principi, kā arī ēka būs ar minimālā apmērā radītām siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijām, paredzot īstenot šādas galvenās aktivitātes: ēkas energoefektivitāti paaugstinoši būvdarbi, siltumsūkņu sistēmas izbūve, energoefektīvu inženiersistēmu (īpaši vēdināšana un apgaismojums) izbūve, ēkas automatizētās vadības un kontroles, kā arī uzskaites sistēmu uzstādīšana. 

Cik zināms, pēdējo gadu laikā citviet Latvijā izbūvēto koncertzāļu ēku projektos šādi unikāli un energoefektīvi risinājumi nav pielietoti.

Plānotais kopējais enerģijas patēriņš apkurei uz ēkas aprēķina platību noteikts 25,76 kWh/m2 gadā, bet oglekļa dioksīda emisijas novērtējums – 10,75 kg CO2/m2 gadā. Jāatzīmē, ka esošo valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas pagaidu ēku kopējais enerģijas patēriņš apkurei ir ap 7 reizēm lielāks, tas ir līdz pat 170 kWh/m2 gadā.

Lai uzlabotu ēkas darbinieku un audzēkņu produktivitāti un apmeklētāju labsajūtu, ir padomāts par gaisa kvalitāti, termālo komfortu un piemērotu telpu plānojumu.

Ēkas ilgmūžību nodrošinās izmantotie materiāli – granīts, betona bruģis, betons, kā arī dominējošais plānojuma princips – vienkāršība un funkcionalitāte. Būvniecības procesā tiks izmantoti arī lokāli ražotie materiāli. Projekta īstenošanas laikā, kas ilgs aptuveni divus gadus, tiks nodrošinātas darba vietas 100-150 cilvēkiem.

Tāpat nozīmīga ir ēkas pieejamība un izmantojamība cilvēkiem ar īpašām prasībām un jebkurām fiziskām iespējām, tai skaitā cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Pie ieejām paredzēti pandusi, invalīdu autostāvvietas, ēkā katrā stāvā speciāli ierīkotas speciālas tualetes telpas, ēkā būs divi lifti. Kāpņu pirmais un pēdējais pakāpiens iestrādāts kontrastējošā tonī, savukārt kāpņu margas marķētas ar Braila rakstiem.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, ir gandarījums apzināties, ka nākamo divu gadu laikā Ventspilī tiks īstenots viens no ilgtspējīgākiem un energoefektīvākiem projektiem Latvijā, tiks nodrošinātas viszemākās ēkas uzturēšanas izmaksas ilgtermiņā, kā arī beidzot tiks nodrošināts pilnvērtīgs un mūsdienu izglītības kvalitātes prasībām atbilstošs mācību process valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņiem.”

Uz jauno zema enerģijas patēriņa ēku pārcelsies visi valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas teju 500 audzēkņi un vairāk kā 100 darbinieki. Atšķirībā no, piemēram, Liepājas un Cēsīm, kur skolas uz jaunām telpām koncertzāles ēkās pārcēlās tikai daļēji, saglabājot arī iepriekš izmantotās telpas, valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas darbība turpmāk notiks tikai un vienīgi jaunajā ēkā.

Koncertzālē paredzēto sēdvietu skaits Lielajā zāle būs nepilni  600, Mazajā zālē – ap 150. Salīdzinoši ar citām koncertzālēm valstī, tas ir vismazāk, bet aprēķināts, ka būs pietiekami.

Koncertzālē “Lielais dzintars” Liepājā daudzfunkcionālā zāle aprīkota ar 1138 sēdvietām un kamerzāle ar 200 sēdvietām, Latgales vēstniecības “Gors” Lielajā zālē sēdvietu skaits ir 1000 un Mazajā zālē 250, savukārt Vidzemes reģionālās koncertzāles “Cēsis” koncertzālē ir 800 skatītāju vietas.

Kopš 2014. gada sākumā, kad valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas vajadzībām izmantoto ēku stāvoklis atzīts par kritisku un bīstamu apmeklētājiem, skola darbojas astoņās dažādās pagaidu telpās dažādās vietās un ēkās Ventspilī. Šāds risinājums pieļaujams vienīgi kā pagaidu variants (tas atrunāts arī MK noteikumos Nr.110 “Par Kultūras ministrijas padotībā esošo profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu attīstības koncepciju”).

PROJEKTU FINANSIĀLI ATBALSTA EMISIJAS KVOTU IZSOLĪŠANAS INSTRUMENTS

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture