Ventspils Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju būvniecība norit atbilstoši paredzētajam plānam

Jaunās Valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju ēkas ēkas kopējā platība būs 6 883 m2 – 76 % ēkas paredzēts skolas vajadzībām, bet 24 % – komerciālo un nekomerciālo koncertzāles funkciju īstenošanai. Ēkas būvniecības darbus veic pilnsabiedrība “Merks – Ostas celtnieks”, savukārt būvprojekts tika izstrādāts arhitekta Deivida Kuka (David Cook) pārstāvētajā “Haascookzemmrich Studio 2050” arhitektu birojā. Objekta darbu pasūtītājs Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde “Komunālā pārvalde”.

Valsts Ventspils mūzikas skolas ar koncertzāles funkciju būvdarbi tika uzsākti 2017. gada 8. februārī un līdz šim brīdim, būvdarbi notiek pēc sākotnējā darbu plānu grafika – noslēdzies darbs pie pāļu lauka izveides, kopā izbūvēti 393. urbpāļi, kuros ievietotas ģeotermālās caurules. Izbūvētā siltumsūkņu sistēma, kas ir tieši saistīta ar pāļu būvniecību, vēlāk kalpos ēkas energoresursiem siltumapgādes un aukstumapgādes vajadzībām, izmantojot atjaunojamo energoresursu enerģiju, ko iegūs no zemes dzīlēm ar ģeotermālā siltumsūkņa palīdzību. 

Ēkas būvniecības darbi noris pakāpeniski un pa vairākiem sektoriem. Līdz šim veikta ēkas pamatu konstrukcijas izveide – iebetonēti siltināti pamatu stiprinošie režģžogi, uzsākta 2. un 3. stāva pamatu un sienu dzelzbota konstrukciju izbūve un betonēšana, tiek veikti grīdas plātņu izbūves darbi, izbūvēti ārējie un iekšējie ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli, kā arī apkures kolektors, izbūvēta arī pamatne gaisvada kanāliem, kā arī veikta ārējo inženierkomunikāciju izbūve. Paralēli veikta arī jumta metāla konstrukcijas montāža. 

Ēkā kopā paredzēts veikt 13 kompleksu zema patēriņa ēkas būvniecību tehnoloģijas pasākumus, tai skaitā, augstas efektivitātes enerģijas atgūšana ventilācijas sistēmās, decentralizēta ventilācija, hibrīdventilācija, augsts ēkas norobežojošo konstrukciju siltumtehniskās efektivitātes līmenis, augstas veiktspējas logi, dienas gaisma, inteliģentās kontroles sistēmas, klimata un laika informācijas sistēma, žalūziju vadības sistēma, gaismas vadības sistēma, klimata vadības sistēma, enerģijas uzskaite sistēma un siltumsūkņu sistēma, kas ir tieši saistīta ar pāļu būvniecību, kuros ir iebūvētas ģeotermālās caurules.

Valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju ēka Ventspilī būs unikāla ar tajā pielietotajiem inovatīvajiem tehniskajiem risinājumiem, kas nodrošinās zemu enerģijas patēriņu. Tiks ievēroti ilgtspējīgas būvniecības un ēku ekspluatācijas principi, kā arī ēka būs ar minimālā apmērā radītām siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijām, paredzot īstenot 13 dažādas tehnoloģijas. Projektā izvēlētā alternatīva ir analizēta, ievērojot dzīves cikla finansiālo ilgtspēju, projekta vides un sociālekonomisko ietekmi. 

Ēkas būvniecībai piesaistītais līdzfinansējums, pamata finansējums – piesaistītie klimata instrumenta līdzekļi un pašvaldības finansējums tiek tērēts proporcionāli katra mēneša veiktajam darba apjomam, daļa finansējuma tiek novirzīta un izmantota autoruzraudzības un būvuzraudzības darba segšanai, kā arī A/S “Sadales tīkls” elektrotīkla pieslēguma izveidei. Šā gada 1. augustā izpildes finansējums sastādīja 2,5 milj. EUR + PVN, kas norāda, kā proporcionāli veikto būvdarbu izpildei tiek izlietoti visi minētie finanšu līdzekļi. 

Koncertzāles telpās tiks izvietots īpašs instruments – manuālās akustiskās ērģeles, kuras top Vācijas ērģeļu būvniecības uzņēmumā «Johannes Klais Orgelbau». Ērģelēm ir četri manuāļi un pedālis. Divos manuāļos tradicionālā veidā izvietosies neatkarīgi reģistri, savukārt otra manuāļu pāra un pedāļa skaņu krāsas veido kopīgi izmantotie reģistri. Instruments sastāv no 38 neatkarīgiem reģistriem, 23 oktāvu paplašinājumiem, 18 aizgūtiem un 14 dublētiem reģistriem. Ērģeles akustiskajā koncertzālē dos iespēju bez repertuāra ierobežojumiem atskaņot gan solo programmas, gan arī izmantot ērģeles kopspēlē ar simfonisko orķestri, instruments sniegs lieliskas mācību iespējas, kā arī lielu potenciālu ērģeļspēles attīstībai Latvijā. 

Valsts Ventspils Mūzikas vidusskola ēka būs lielākā Kultūras ministrijas pārziņā esošā kultūrizglītības iestāde ārpus Rīgas, uz kuru pārcelsies teju 500 audzēkņi, tostarp 100 izglītojamie profesionālās izglītības programmās, 400 audzēkņi – profesionālās ievirzes izglītības programmās, kā arī vairāk nekā 100 darbinieki, tajā skaitā ap 90 pedagogi.

Šā gada 7. septembrī Ventspils Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju būvlaukumā svinīgā pasākumā ēkas pamatos, piedaloties Ventspils domes vadībai, Mūzikas vidusskolas audzēkņiem un LR Kultūras ministrei Dacei Melbārdei, ēkas pamatos tiks ievietots vēstījums nākamajām paaudzēm.

Jāpiemin, ka 4. augustā Ventspils mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju būvlaukumā notika sekmīga paplašināta tehniskā pārbaude no Būvniecības valsts kontroles biroja. Kontroles laikā desmit Būvniecības valsts kontroles biroja speciālisti veica pārbaudi ēkas tērauda siju konstrukcijām, pārbaudot tērauda marku jumta sijām, tērauda cietību, nosakot arī metāla ķīmisko sastāvu. Pārbaudīta tika arī tērauda siju konstrukciju ģeometriskie parametri un tajās esošo skrūvju pievilkšanas spēks, betona spiedes spēks un stiegrojuma biežums. Pēc pārbaudes saņemts pozitīvs atzinums – netika konstatēts neviens pārkāpums Ventspils mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju ēkas būvniecības procesā. 

Jaunās valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas būvdarbi notiek projekta “Zema enerģijas patēriņa Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas ar koncertzāles funkciju būvniecība, Lielajā laukumā 1, Ventspilī” Nr. EKII-2/1 ietvaros, kuru finansiāli atbalsta Emisiju kvotu izsolīšanas instruments, un Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projekta “Valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas infrastruktūras attīstība” Nr. 8.1.3.0/16/I/014  ietvaros.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture