Tiek uzsākta katlu mājas Fabrikas ielā 2A, Ventspilī rekonstrukcija

PSIA “Ventspils siltums” 2015. gada 20. martā noslēdza līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par projekta “Katlu mājas Fabrikas ielā 2A, Ventspilī, rekonstrukcija, nodrošinot pāreju no fosilā kurināmā uz atjaunojamo” (turpmāk – Projekts) īstenošanu. Projekts Nr. PCS/3.5.2.1.1/14/06/049 tiek īstenots programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.5.2.1.1. apakšaktivitātes “Pasākumi centralizētās siltumapgādes sistēmu efektivitātes paaugstināšanai” ietvaros.

Projekta  mērķis ir fosilā kurināmā (dīzeļdegvielas) aizvietošana ar atjaunojamo kurināmo (granulām) Fabrikas ielas 2A katlumājā.

Ventspils centralizētajā siltumapgādes sistēmā bez lielajiem siltumavotiem Brīvības ielā 38 un Talsu ielā 69 pastāv vēl vairākas lokālas, nelielas jaudas katlu mājas.

Pārventā atrodas viena lokālā katlu māja Fabrikas ielā 2A ar uzstādīto jaudu 330 kW. Katlu mājā izmantotais pamatkurināmais ir dīzeļdegviela. Šī katlu māja ir Ventspils centralizētās siltumapgādes sistēmas sastāvdaļa, jo tās patērētāji norēķinās par siltumenerģiju pēc tarifa, kas apstiprināts saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu un tas ir 59.58 EUR/MWh bez PVN.

Pamatproblēmas Fabrikas 2A katlumājā ir fosilā kurināmā izmantošana, augstā dīzeļdegvielas cena (ap 700 EUR/tūkst. l) un ar to saistītais siltumenerģijas cenas pieaugums. Tāpēc ir lietderīgi veikt kurināmā nomaiņu, turpmāk paredzot vietējā atjaunojamā kurināmā izmantošanu, kas ir ievērojami lētāks (dīzeļdegvielas cena ir aptuveni 70 EUR/MWh, bet koksnes granulu cena – aptuveni 25 EUR/MWh).

Projekta ietvaros paredzēts 2015. gadā uzstādīt jaunu moduļa tipa granulu katlu māju ar jaudu 200 kW. Avārijas rezervei un pīķa slodzēm plānots saglabāt esošo dīzeļdegvielas katlu Dakon Nova ar jaudu 190 kW, izvietojot to katlumājā.

Projekta tiešā mērķauditorija ir siltumenerģijas patērētāji, kas izmanto Fabrikas 2A katlumājā saražoto siltumenerģiju un pašvaldības SIA „Ventspils siltums” (turpmāk – Ventspils siltums) pakalpojumus. Netiešā mērķauditorija ir visi Ventspils iedzīvotāji, kurus ietekmē emisijas atmosfērā no pilsētas siltumavotiem.

Projekta galvenās aktivitātes ir:

1. Esošo 3 (trīs) dīzeļdegvielas katlu demontāža;

2. Moduļu tipa granulu katlu mājas izgatavošana un piegāde;

3. Moduļu tipa granulu katlu mājas uzstādīšana, pieslēgšana un komunikāciju izbūve, laukuma un piebraucamo ceļu izbūve;

4. Katlu agregātu ieregulēšana.

Projektu plānots īstenot līdz 2015. gada nogalei.

Projekta kopējās izmaksas 94 178,00 EUR (bez PVN), t.sk., Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums 50 % no projekta kopējām attiecināmām izmaksām 44 307,76 EUR un PSIA “Ventspils siltums” finansējums 49 870,24 EUR.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture