Projektā noskaidros nākotnei piemērotāko un visperspektīvāko enerģētisko augu kultūru rūpnieciskai biomasai ražošanai

Otrdien, 18.septembrī, Vārves pagastā projekta Nr. CB56 „Tīra biomasa” ietvaros norisinājās vadības grupas tikšanās ar Ventspils pilsētas domes vadību un medijiem, kur projektā iesaistītās puses apskatīja biomasas plantācijas.

Šobrīd ir ierīkotas biomasas audzēšanas plantācijas 20 ha platībā, kur tiek audzēta enerģētiskā kultūra, lai noskaidrotu piemērotākos kultūraugus rūpnieciskai biomasas ražošanai. Plantācijās tiek pētīts biomasas ikgadējais pieaugums, agrotehniskās īpatnības un ražas novākšanas īpatnības 2 koku sugām (kārkls un apse) un 3 lakstaugu sugām (ziloņzāle, miežabrālis un kaņepes).

Plantācijas apskatē piedalījās Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks, pašvaldības SIA „Ventspils labiekārtošanas kombināts” valdes priekšsēdētājs Gaitis Celms un projektu ieviešanas vienības vadītāja p.i. Kristīne Grīnberga, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta vadošā pētniece Dagnija Lazdiņa, z/s „Stepnieki II” īpašnieks Aigo Gūtmanis, Ventspils pilsētas domes Attīstības pārvaldes projektu ieviešanas nodaļas vadītāja Ilze Petrovska, Kurzemes plānošanas reģiona administrāciju kā vadošo partneri pārstāvēja projektu vadītājs Edvīns Drigins.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks: „Ventspils pašvaldība vēlas noskaidrot, kura no četrām kultūrām – mieža brālis, kaņepe, miskante jeb ziloņzāle vai kārkls, būtu nākotnei piemērotākā, visperspektīvākā, ar vismazāko pašizmaksu audzējot. 2013. gadā „Ventspils siltums” pāries uz atjaunojamajiem energoresursiem (koksnes biomasu). Pašreiz notiek būvniecības gaita, un no nākošā gada Ventspils vajadzībām būs nepieciešami aptuveni 250 000 m3 šķeldas vai biomasas gadā.”

Kā stāsta Kurzemes plānošanas reģiona administrācijas pārstāvis Edvīns Drigins, projektā kā partneri piedalās arī Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūts „Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs”, Turku Lietišķo zinātņu universitāte un Turku pilsētas aģentūra Valonia, kura nodarbojas ar enerģētikas jautājumiem.

Projekta rezultātā tiks noskaidrots, kura no enerģētiskām biomasu veidojošām kultūrām ir piemērotākā biomasas ražošanai Ziemeļkurzemē. Šobrīd projekta ietvaros LVMI „Silava” ir izstrādājusi eksperimentālo energoaugu plantāciju agrotehnisko ierīkošanas un kopšanas plānu. Pamatojoties uz izstrādāto agrotehnisko plānu ir izveidotas energoaugu plantācijas. Katru mēnesi tiek veikti biomasas pieauguma mērījumi. Š.g. oktobrī ir plānots daļu no energoaugiem nopļaut un veikt siltumenerģijas atdeves un citus mērījumus. Mērījumi tiks veikti laboratorijā. Šogad un nākamgad plantācijās tiks pētīts biomasas ikgadējais pieaugums, agrotehniskās īpatnības un ražas novākšanas īpatnības un pētījuma rezultāti būs zināmi nākamā gada oktobrī.

Projekts „Tīrā biomasa” tiek īstenots Eiropas Savienības struktūrfondu 3. mērķa „Eiropas teritoriālā sadarbība” Centrālā Baltijas jūras reģiona Interreg IVA programmas 2007. – 2013. gadam ietvaros. Projekta ietvaros līdz 2013. gada 31. decembrim tiks veikta biomasas izmantošanas potenciāla izpēte Ziemeļkurzemes enerģētiskās neatkarības veicināšanai.

Palielinoties biomasas pieprasījumam, projekta „Tīrā biomasa” galvenais mērķis ir noskaidrot biomasas rūpnieciskās ražošanas iespējas un potenciālu Ziemeļkurzemē, kā arī salīdzināt rūpnieciski ražotas biomasas priekšrocības un trūkumus ar mežistrādes koksnes atkritumiem, piedāvāt lauksaimniecības zemju apstrādes alternatīvas un diversificēt siltumenerģijas ražošanas uzņēmumu izejvielas.

Biomasas plantāciju apskates foto galeriju skatīt šeit: http://www.ventspils.lv/lat/pilseta/28149-projekta-noskaidros-nakotnei-piemerotako-un-visperspektivako-energetisko-augu-kulturu-rupnieciskai-biomasai-razosanai#15

Ventspils pilsētas domes aktivitāšu īstenošanai paredzēts finansējums 115 138 EUR (80 919 LVL) apmērā, t.sk., Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums (84,9 %) 97 736 EUR (68 689 LVL), valsts budžeta dotācija (5 %) 5 757 EUR (4 046 LVL) un Ventspils pilsētas domes finansējums (10,1 %) 11 645 EUR (8 184 LVL).

Projektu plānots īstenot līdz 2013. gada 31. decembrim.

 

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture