Notikusi biomasas lauku apskate un projekta partneru kārtējā darba grupas tikšanās

Vakar, 2013. gada 15. oktobrī, Ventspilī notika kārtējā projekta „Tīrā biomasa” (turpmāk – Projekts) partneru tikšanās, kuras laikā dabā (Vārves pagastā, Ventspils novadā, apmēram 20 km no Ventspils) tika apskatītas ierīkotās enerģētisko augu un koku sugu plantācijas. Šobrīd ir ierīkotas biomasas audzēšanas plantācijas 20 ha platībā, kur tiek audzēta enerģētiskā kultūra, lai noskaidrotu piemērotākos kultūraugus rūpnieciskai biomasas ražošanai. Plantācijās tiek pētīts biomasas ikgadējais pieaugums, agrotehniskās īpatnības un ražas novākšanas īpatnības 2 koku sugām (kārkls un apse) un 3 lakstaugu sugām (ziloņzāle, miežabrālis un kaņepes).

Tikšanās pirmajā daļā Latvijas valsts mežzinātnes institūta vadošā pētniece Dr. Dagnija Lazdiņa visus dalībniekus iepazīstināja ar jau paveikto darbu energoaugu sugu un koku sugu monitoringā un būtiskākajiem rezultātiem (tai skaitā, iepazīstināja ar veiktiem apšu hibrīdu stādījumu aizsardzības pasākumiem pret meža zvēru postījumiem), ar šobrīd veicamām aktivitātēm un vēl veicamiem darbiem līdz Projekta noslēgumam. Tikšanās otrajā daļā uzreiz pēc lauku apskates notika Projekta partneru tikšanās Ventspils Augstskolā, lai seminārā pārrunātu sasniegto progresu katra Projekta partnera aktivitāšu īstenošanā. Kā norāda Dagnija Lazdiņa, vieni no interesantākajiem rezultātiem atklājušies, audzējot ziloņzāli jeb miskanti, jo, neskatoties uz to, ka sākotnēji ziloņzāle uzrādījusi ļoti labus augšanas rādītājus, diemžēl ziloņzālei Latvijas skarbā 2012 – 2013. gada sezonas ziema izrādījās pārāk nopietns pārbaudījums. Ziloņzāle vienkārši iznīka. Dagnija Lazdiņa atzīst un norāda, ka: „Zinātniekiem arī negatīvs rezultāts ir rezultāts, un tas ir mūsu darbs – kļūdīties pirmajiem un visiem izstāstīt, ka tā darīt nevajag.”. Attēlus no lauku apskates skatīt sadaļā „Galerija”.

Lauku apskatē piedalījās Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks, Ventspils pilsētas PSIA „Ventspils labiekārtošanas kombināts” valdes priekšsēdētājs Gaitis Celms, z/s „Stepnieki II” īpašnieks Aigo Gūtmanis, citi pārstāvji no Ventspils pilsētas domes, Latvijas valsts mežzinātnes institūta vadošā pētniece Dr. Dagnija Lazdiņa, kā arī Projekta vadošā partnera „Kurzemes plānošanas reģiona administrācija” pārstāvji, Ventspils Augstskolas pārstāvji un pārstāvis no Turku Lietišķo zinātņu universitātes (Somija). Partneru tikšanās piedalījās arī Ventspils pilsētas domes pieaicināti konsultanti no SIA „Ekodoma” un Kurzemes plānošanas reģiona administrācijas pieaicināti konsultanti no SIA „E-koncepti”. Attēlus no lauku apskates skatīt sadaļā „Galerija”.

Projekta partneru kārtējā darba grupas tikšanās laikā uzreiz pēc lauku apskates Ventspils Augstskolā Ventspils pilsētas domes pieaicinātie konsultanti no SIA „Ekodoma” iepazīstināja Projekta partnerus ar būtiskākajām atziņām un secinājumiem, izstrādājot pētījumu „Ziemeļkurzemes reģiona biomasas piedāvājuma un pieprasījuma novērtējums projekta „Tīrā biomasa” ietvaros”. Savukārt Kurzemes plānošanas reģiona administrācijas pieaicinātie konsultanti no SIA „E-Koncepti” iepazīstināja Projekta partnerus ar būtiskākajām atziņām un secinājumiem, izstrādājot pētījumu „Biomasas izmantošanas izmaksu – ieguvumu analīze”. Darba grupas prezentācijas būs pieejamas projekta mājas lapā www.purebiomass.eu.

Noskaties TV sižetus par projekta “Tīrā biomasa” partneru tikšanos 15.10.2013.  un http://ej.uz/np4e.

Atgādinām, ka projekts „Tīrā biomasa” tiek īstenots Eiropas Savienības struktūrfondu 3.mērķa „Eiropas teritoriālā sadarbība” Centrālās Baltijas jūras reģiona Interreg IVA programmas 2007. – 2013. gadam ietvaros.

Projektā piedalās 5 partneri – vadošais partneris ir Kurzemes plānošanas reģiona administrācija, Ventspils Augstskolas Starptautiskais radioastronomijas centrs, Turku Lietišķo zinātņu universitāte (Somija), Ventspils pilsētas dome un Turku pilsētas pašvaldības enerģētikas centrs „Valonia”.

Kopējais Projekta finansējums ir 758 574 EUR (533 129 LVL), tai skaitā, Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 588 293 EUR (413 455 LVL) un kopējais visu partneru līdzfinansējums veido 170 281 EUR (119 674 LVL).

Ventspils pilsētas domes aktivitāšu īstenošanai paredzēts finansējums 115 138 EUR (80 919 LVL) apmērā, t.sk., Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums (84,9 %) 97 736 EUR (68 689 LVL), valsts budžeta dotācija (5 %) 5 757 EUR (4 046 LVL) un Ventspils pilsētas domes finansējums (10,1 %) 11 645 EUR (8 184 LVL).

Projekta tiek īstenots no 2012. gada 1. janvāra līdz 2013. gada 31. decembrim.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture