Noslēgts finansēšanas līgums par projekta “Rietumlatvijas un Rietumlietuvas dabas zinātņu izglītības kvalitātes paaugstināšana” īstenošanu

Š.g. 26. jūlijā starp Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvaldi un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju tika parakstīts projekta „Rietumlatvijas un Rietumlietuvas dabas zinātņu izglītības kvalitātes paaugstināšana” finansēšanas līgums.

Nepieciešamību pēc izmaiņām dabaszinātņu un matemātikas priekšmetos Latvijas un Lietuvas izglītības sistēmā jau ilgstoši ir noteikusi ekonomiskā situācija, zinātnes un tehnoloģiju attīstība. Situācija reģiona darba tirgū liecina, ka trūkst kvalificētu darbinieku inženierzinātņu nozarēs. Dabaszinātņu profesiju pārstāvjiem – zinātnieku, inženieru, tehnologu – pienākumu veikšanai ir nepieciešama gan kvalitatīva vidējā, gan augstākā izglītība. Neatbilstošs tehniskais aprīkojums, nepietiekama skolotāju kompetence un nodrošinājums ar mācību materiāliem nemotivē jauniešus izvēlēties studēt zinātņu ietilpīgo nozaru studiju programmās. Lai nodrošinātu reģiona konkurētspēju un augsti kvalificēta darbaspēka attīstību reģionā, ir nepieciešams uzlabot dabaszinātņu mācību priekšmetu apmācības kvalitāti, tādējādi sagatavojot jauniešus studijām inženierzinātnēs un citās ar dabas zinātnēm saistītās specialitātēs.

Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvaldes, kas ir šī projekta Vadošais partneris, vadītājs Aldis Slavinskis norāda: „Ja tiks nodrošināts mūsdienīgs, kvalitatīvs, daudzveidīgs un izglītojamo interesēm atbilstošs dabaszinātņu izglītības programmu piedāvājums dažādām vecuma grupām, tad tiks veicināta personas sociālo prasmju, profesionālās orientācijas un karjeras izaugsme. Jo plašākas būs bērniem un jauniešiem pieejamās iespējas inženierzinātņu apguvē, jo potenciāli plašākas būs šo izglītojamo intereses un līdzdalība.”

Projekta īstenošana paredzēta kopā 10 ēkās Latvijas un Lietuvas teritorijā. Ventspilī darbus veiks Ventspils 1. pamatskolā, Ventspils 2. pamatskolā, Ventspils 5. vidusskolā, Ventspils vakara vidusskolā un Ventspils Jaunrades namā. Šajās ēkās tiks izremontēti un/vai aprīkoti bioloģijas, ķīmijas, fizikas, matemātikas, ģeogrāfijas un dabaszinību kabineti, šo izglītības iestāžu skolotāji piedalīsies kvalifikācijas celšanas semināros, kā arī dosies pieredzes apmaiņas vizītēs. Projektu plānots ieviest līdz 2011. gada novembrim.

A. Slavinskis informē: „Projekta rezultātā tiek prognozēta skolēnu intereses paaugstināšanās par dabaszinātņu priekšmetiem, kas perspektīvā varētu nozīmēt, ka vairāk skolēnu izvēlēsies veidot savu darba karjeru inženierzinātņu jomā.” Ņemot vērā inženierzinātņu inovatīvo aspektu var prognozēt, ka šādu speciālistu skaita pieaugums varētu palielināt reģionā dibināmo jauno uzņēmumu skaitu, kā arī resursu pieejamība varētu radīt iespējas esošajiem uzņēmumiem palielināt darbavietu skaitu. Kā trešais ieguvumu avots tiek plānota skolotāju darbavietu saglabāšanās, jo kvalitatīvāku darba apstākļu radīšana var radīt interesi par darbu dabaszinātņu skolotāja profesijā, kā arī veicināt uztveri par priekšmetu nozīmīgumu, nodrošinot dabaszinātņu priekšmetu pasniegšanas apjoma saglabāšanu.

Kā jau iepriekš minēts, projekta kopējās izmaksas veido 694 504 latu, tai skaitā Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvaldes aktivitāšu īstenošanai nepieciešami 306 359 latu, no kuriem 260 405 latu (85 % no attiecināmajām izmaksām) sedz Eiropas Reģionālās attīstības fonds, valsts budžeta līdzekļi veido 15 318 latu (5 % no attiecināmajām izmaksām) un Ventspils pilsētas pašvaldības finansējums paredzēts 30 636 latu apmērā.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture