Ventspils Sociālais dienests uzsāk sociālās rehabilitācijas programmas ieviešanu

Lai uzlabotu Ventspils pilsētas domes Sociālā dienesta sniegtos sociālās rehabilitācijas pakalpojumus daudzbērnu un nepilnām ģimenēm, kā arī maznodrošinātām un trūcīgām ģimenēm, kurās netiek pietiekami nodrošināta bērna attīstība un audzināšana, Eiropas Sociālā fonda projekta ietvaros ir veiktas Sociālā dienesta sociālo darbinieku apmācības „Motivācija sociālajā darbā”, „Sociālais darbs ar grupu”, „Psihosociālais darbs ar nepilnām un daudzbērnu ģimenēm”, „Bērnu psihoemocionālā audzināšana”.

Sociālo pakalpojuma klāsta daudzveidībai ir izstrādāta arī sociālās rehabilitācijas programma ģimenēm ar bērniem. Rehabilitācijas programmu ir izstrādājusi starpprofesionāļu komanda, kas veicinās sociālo prasmju un zināšanu apguvi bērnu aprūpes un audzināšanas procesā, kā arī nodarbinātības veicināšanā.

Programmas ieviešana sastāvēs no 3 secīgiem posmiem:

1) Atbalsta personu apmācības, kuras ietvaros paredzēts apmācīt 50 personas, t.sk, pirmspensijas vecuma sievietes un trūcīgas sievietes, daudzbērnu un nepilno ģimeņu vecākus, kā arī maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu vecākus, sniedzot gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas saimniekošanā, bērnu aprūpē un audzināšanā, lai kļūtu par ģimenes atbalsta personām.

2) Atbalsta un izglītojošās grupas, kurās ir plānots iesaistīt 40 daudzbērnu un nepilno ģimeņu vecākus, kā arī maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu vecākus, t.sk., nepilngadīgās māmiņas, sniedzot gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas nodarbinātību veicinošu prasmju apguvē, kā arī bērnu aprūpē un audzināšanā. Atbalsta un izglītojošās grupas tiks organizētas divās savstarpēji saistītās daļās:

  • bērnu emocionālās piesaistes veicinoša sociālās rehabilitācijas programma – attīsta vecāku pozitīvu pašvērtējumu, sniedz atbalstu un motivē iesaistīties nodarbinātības aktivitātēs, caur kustībām un rotaļu veicina mazuļa fizisko un emocionālo attīstību, izglīto vecākus par bērna emocionālo attīstību, veicina pozitīvu emocionālās piesaistes veidošanos starp vecāku un bērnu;
  • nodarbinātību veicinoša sociālās rehabilitācijas programma – piedaloties atbalsta izglītojošās grupās, apzinot un attīstot saskarsmes prasmes, tiks mazināta dalībnieku sociālā atstumtība, mazinātas bailes no konkurences un sekmēta viņu integrācija darba tirgū.

3) Atbalsta personu pakalpojuma nodrošināšana, kuras mērķis ir sniegt atbalstu un apmācību sociālo prasmju apgūšanā, bērnu aprūpē un audzināšanā, mājsaimniecības vadīšanā ģimenēm, kā arī grūtniecēm, kurām nav pietiekamu prasmju un iemaņu bērnu audzināšanā un aprūpē. Kopā paredzēts pakalpojumu nodrošināt vismaz 75 ģimenēm ar bērniem.

Kopā projekta laikā sociālās rehabilitācijas programma tiks nodrošināta: 115 daudzbērnu un nepilnām ģimenēm, kā arī maznodrošinātām un trūcīgām ģimenēm, 20 pirmspensijas vecuma, trūcīgām sievietēm.

Atgādinām, ka iepriekš minētie pasākumi tiek īstenoti Eiropas Sociālā fonda Darbības programmas „Cilvēkresursi un nodarbinātība” papildinājuma 1.4.1.2.4. apakšaktivitātes „Sociālās rehabilitācijas un institūcijām alternatīvu sociālās aprūpes pakalpojumu attīstība reģionos”  projekta „Sociālās rehabilitācijas un atbalsta pasākumu kopums ģimenēm ar bērniem Ventspils pilsētā” (projekta līguma Nr. 1DP/1.4.1.2.4/10/APIA/NVA/096) ietvaros.

Projekts tiks īstenots laika posmā no 2011. gada 1. aprīļa līdz 2012. gada 30. septembrim.

Projektu īsteno: SIA „Projektu un kvalitātes vadība”.

Projekta sadarbības partneris: Ventspils pilsētas domes Sociālais dienests.

Projekta īstenošanā nav jāiegulda līdzfinansējums, jo projekta īstenošanas izmaksas 100 % apmērā nodrošina  Eiropas Sociālā fonda atbalsts.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture