Informatīvs ziņojums par projekta aktivitātēm 2012. gada 2. ceturksnī

Projekta “Sociālās rehabilitācijas un atbalsta pasākumu kopums ģimenēm ar bērniem Ventspils pilsētā” (Nr.1DP/1.4.1.2.4/10/APIA/NVA/096) ietvaros 2012. gada 2. ceturksnī īstenotas šādas aktivitātes:

Notikušas atbalsta personu apmācības. Pavisam apmācītas 50 personas, t.sk. 20 pirmspensijas vecuma sievietes un trūcīgas sievietes, 30 daudzbērnu un nepilno ģimeņu vecāki, kā arī  maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu vecāki, sniedzot gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas saimniekošanā, bērnu aprūpē un audzināšanā, lai kļūtu par ģimenes atbalsta personām. Atbalsta personas vairāk kā viena mēneša ir apguvušas apmācību kurus par sekojošām tēmām:

  • Saskarsmes psiholoģija un attīstības psiholoģija;
  • Sanitārija un higiēna. Pirmā palīdzība;
  • Bērna fiziskā, psihiskā un emocionālā attīstība. Dienas režīma plānošana un organizēšana. Veselīgs bērna uzturs;
  • Nevardarbīgas audzināšanas metodes. Drošas dzīves telpas veidošana.

Uzsākti atbalsta pasākumi vecākiem. Mērķa grupai, kura apmeklē atbalsta personu apmācību kursus un piedalās atbalsta un izglītojošās grupās, tiek nodrošināta iespēja bērnus vecumā virs 1,5 gadi atstāt audzinātājas uzraudzībā blakus telpā, kur pedagogi nodrošinās attīstošas nodarbības bērniem, laikā, kad vecāki atrodas teorētiski praktiskajās nodarbībās.

Uzsāktas sociālo darbinieku konsultācijas. Sociālie darbinieki sastāda individuālos sociālās rehabilitācijas plānus 135 projekta mērķa grupas personām, kuru ietvaros pašām mērķa grupas personām un to ģimenes locekļiem tiek piedāvāti dažādi sociālie pakalpojumi.

Uzsāktas psihologa individuālās un grupas konsultācijas, kuru ietvaros mērķa grupas personām ir iespēja saņemt individuālās psihologa konsultācijas.

Uzsāktas supervīzijas sociālā darba speciālistiem. Projekta īstenošanas laikā vismaz vienu reizi mēnesī paredzēts nodrošināt supervīzijas, lai sniegtu sociālās rehabilitācijas programmas īstenošanā iesaistītajiem 7 sociālā darba speciālistiem papildus atbalstu ikdienas darbā. Supervīzijas laikā attīstīs sociālo darbinieku prasmes, nodrošinās pieredzes, zināšanu un informācijas apmaiņu, meklēs risinājumus problēmsituācijām darbā, kā arī sniegs emocionālo atbalstu.

Izveidotas atbalsta un izglītojošās grupas, kurās pavisam kopā ir iesaistīti 40 daudzbērnu un nepilno ģimeņu vecāki, kā arī maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu vecāki, t.sk. nepilngadīgās māmiņas, sniedzot gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas nodarbinātību veicinošu prasmju apguvē, kā arī bērnu aprūpē un audzināšanā.

 Projekts “Sociālās rehabilitācijas un atbalsta pasākumu kopums ģimenēm ar bērniem Ventspils pilsētā” (Nr.1DP/1.4.1.2.4/10/APIA/NVA/096) tiek īstenots ar Eiropas Sociālā fonda finansiālu atbalstu.

Projekta mērķis ir sniegt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus daudzbērnu un nepilnām ģimenēm Ventspils pilsētā, kā arī maznodrošinātām un trūcīgām ģimenēm, kurās netiek pietiekami nodrošināta bērna attīstība un audzināšana, lai pilnveidotu mērķa grupas sociālās un funkcionālās prasmes, paaugstinātu motivāciju un veicinātu integrāciju darba tirgū.

Projekta mērķa grupa ir:

1) daudzbērnu ģimenes un nepilnās ģimenes, kā arī maznodrošinātās un trūcīgās ģimenes, kurās netiek pietiekami nodrošināta bērna attīstība un audzināšana, t.sk. vecāki pēc bērna kopšanas atvaļinājuma un nepilngadīgās māmiņas. Mērķa grupa ir Sociālā dienesta uzskaitē zemo ienākumu, kā arī nepietiekamo sociālo un funkcionālo prasmju dēļ, kā rezultātā tai ir grūtības iekļauties darba tirgū un tādēļ ir pakļautas sociālās atstumtības riskam;

2) pirmspensijas vecuma personas (personas, kurām līdz pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai atlikuši ne vairāk kā 5 gadi), kurām ir grūtības iekļauties darba tirgū un līdz ar to ir paaugstināts sociālās atstumtības risks;

3) trūcīgas personas, kuras ir nonākušas Sociālā dienesta redzeslokā zemo ienākumu dēļ un nepietiekamo prasmju dēļ un kurām ir grūtības iekļauties darba tirgū, un tādēļ ir paaugstināts sociālās atstumtības risks. 

Projekts tiek īstenots no 01.04.2011. līdz 30.09.2012. Projekta īstenošanas vieta ir Ventspils pilsēta. Projekta kopējās īstenošanas izmaksas ir 100 000,00 LVL, kas 100 % ir Eiropas Sociālā fonda finansējums.

Projektu īsteno SIA „Projektu un kvalitātes vadība”, sadarbībā ar Ventspils pilsētas domes Sociālo dienestu.

Projekta īstenošanā nav jāiegulda līdzfinansējums, jo projekta īstenošanas izmaksas 100 % apmērā nodrošina  Eiropas Sociālā fonda atbalsts.

 

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture