Kāds izskatīsies Lielais laukums pēc rekonstrukcijas? (FOTO)

2014. g. 16. jūnijs / Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas arhīvs

Lielajā laukumā joprojām norit apjomīgi tā labiekārtojuma rekonstrukcijas darbi. Lielā laukuma rekonstrukcijas būvprojektu ir izstrādājis Deivids Kuks (David Cook) no Vācijas, šobrīd pārstāvot biroju – „Haascookzemmrich STUDIO 2050”, un SIA „Arhitekta J.Pogas birojs”, pārstāvot projektētājus no Latvijas.

Būvprojekta apstādījumu sadaļu izstrādā sertificētas ainavu arhitektes – Linda Zaļā, pārstāvot uzņēmumu SIA „ZALA Landscape Architecture” un Ilze Rukšāne, pārstāvot SIA „apdALPS”.

Šī gada 6.jūnijā, Lielajā laukumā notika Ventspils pilsētas domes Pilsētas attīstības komisijas izbraukuma sēde, kurā bija jāizlemj jautājums par konceptuāli pieņemtā apstādījumu projekta detalizētiem risinājumiem, apskatot Lielā laukuma būvprojekta teritoriju dabā.

Apstādījumu projekta priekšlikumā iesniegtās vizualizācijas
(Autori: L.Zaļā, I.Rukšāne)

Apstādījumu projekta koncepcija paredz Lielajā laukumā saglabāt un vizuāli izcelt daudzus esošos, estētiski un dendroloģiski vērtīgos kokus, kas ir valsts nozīmes aizsargājamais dižkoks Parastā liepa (Tilia cordata), nokarenais parastais osis (Fraxinus excelsior ‘Pendula’), cirptu liepu aleja gar Kuldīgas ielu (skatīt 3.un 4.attēlu). Saglabātie koki ir Ventspils pilsētas un Lielā laukuma kultūrvēsturiska liecība un vizuālā identitāte.

Nokarenā oša forma Lielajā laukumā

Kuldīgas iela pie Lielā laukuma

Aktīvi noritot būvniecības procesam, galvenās apstādījumu nākotnes vīzijas ir jau iezīmētas, un attiecīgi iegādāti arī projektētie koki, kas ir 17 purva ozoli (Quercus palustris). Koki jau atrodas Lielajā laukumā, gaidot to pārstādīšanu tiem paredzētajās vietās. Ozolu rinda iecerēta, veidojot vienu no galvenajām skatu līnijām, skatā no Lielā prospekta un Ganību ielu krustojuma puses uz nākotnē iecerētās mūzikas skolas un akustiskās koncertzāles ēku.

Lielajā laukumā piegādātie Purva ozoli

Lielajā laukumā piegādāto Purva ozolu lapu forma

Purva ozolu krāšņums rudenī

Trijās plaknēs, augstākajos reljefa uzbērumos, tiks stādīta 31 dekoratīvā ābele (Malus ‘Winter Gold’), uzsākot to stādīšanu pēc būvdarbu pabeigšanas.

Dekoratīvo ābeļu ziedēšana pavasarī

Dekoratīvo ābeļu auglīši rudenī

Lielajā laukumā paredzēti arī koši, zema auguma stādījumi, to pamatstruktūru veidojot no cirptiem, koša lapojuma krāsas krūmiem, stādījumus papildinot ar vasaras puķēm, pavasara sīpolpuķēm un ziemcietēm.

Ventspils pilsētas domes Pilsētas attīstības komisijai, izbraukuma sēdē, apspriežot Lielā laukuma apstādījumu detalizētos risinājumus, kontekstā ar laukumā jau esošajiem stādījumiem, diemžēl nācās arī secināt, ka laukumā esošā egle, kura aug jaunās strūklakas tiešā tuvumā, ir ar ļoti skraju un bojātu vainagu. Tās vainags iepriekš ir cietis izteiktā saules gaismas trūkumā un neatjaunosies. Egles vainaga lielākie bojājumi atrodas pret Lielā laukuma centrālās daļas pusi, kā rezultātā tika pieņemts koleģiāls lēmums par egles nociršanu, tās vietā stādot jaunas, kompozicionāli atbilstošas, zemāku, dekoratīvu krūmu joslas. Tāpat, tika konstatēts, ka divām gobām, kuras atrodas pie Pāvila un Ganību ielas krustojuma, tiešā Lielā laukuma tuvumā, ir nopietni vainaga bojājumi, kā dēļ tās arī būtu nozāģējamas.

Esošā egle Lielajā laukumā (10.06.2014. foto)

Esošās gobas Pāvila ielas un Ganību ielas krustojuma tuvumā (10.06.2014. foto)

Šobrīd Lielajā laukumā jau var redzēt galvenās būvprojekta aprises – gājēju celiņus, strūklakas vietu, bērnu rotaļu laukuma vietu, zaļo pakalnu reljefu, u.c.

Labiekārtojuma galvenās aprises Lielajā laukumā (10.06.2014. foto)

Labiekārtojuma galvenās aprises Lielajā laukumā (10.06.2014. foto)

Noslēgumā, runājot par Lielā laukuma apstādījumiem, varam apliecināt, ka visi svarīgie, laukuma struktūru veidojošie, veselie koki ir saglabāti, savukārt jaunie stādījumi būs profesionāli veidoti un ierīkoti, un bagātinās Ventspils pilsētvidi, iepriecinot gan ventspilniekus, gan Ventspils viesus.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture