Noslēdzas projekts „Mana sociālā atbildība”

Piektdien, š.g. 30. maijā noslēdzas vērienīgs starptautiskais sociālais projekts „Mana sociālā atbildība”, kura ietvaros kopš 2012. gada aprīļa arī Ventspils pilsētā veikti būtiski vides pieejamības uzlabojumi, t.sk., uzlabota Ventspils pilsētas peldbaseinu pieejamība, veicināta iedzīvotāju izpratne par vides pieejamības jautājumu nozīmīgumu, iegādāts aprīkojums sociālo pakalpojumu sniegšanai, kā arī iedzīvotājiem piedāvāts pilnīgi jauns sociālais pakalpojums – pavadonis-asistents.

Laika posmā no 2013. gada jūnija līdz 2014. gada februārim projekta „Mana sociālā atbildība” ietvaros Ventspils pilsētas domes Sociālais dienests (Sociālais dienests) pilotēšanas režīmā bez maksas Ventspils iedzīvotājiem un viesiem piedāvāja pavadoņu – asistenta pakalpojumu. Šis jaunais pakalpojums vērsts uz personu ar invaliditāti un/vai funkcionāliem traucējumiem integrāciju sabiedrībā un vides pieejamības nodrošināšanu. Kā liecina iegūtā pieredze, ventspilnieki pakalpojumu izmantoja labprāt – izmēģinājuši pakalpojumu vienreiz, lielākoties kļuva par pastāvīgiem un regulāriem pakalpojuma izmantotājiem. Kopumā pakalpojuma sniegšanai projektā bija atvēlētas 3 252 stundas, un pakalpojuma sniegšanu nodrošināja īpaši apmācīti pieci pavadoņi-asistenti.

Lai uzlabotu pavadoņu-asistentu pakalpojuma sniegšanu, kā arī, lai personām ar dažāda rakstura funkcionāliem traucējumiem nodrošinātu pilnvērtīgāku ikdienas dzīvi un vides pieejamību, Sociālā dienesta vajadzībām 2013. gadā iegādāti divi riteņkrēsli un divi mobilie pacēlāji. Savukārt, lai vasarā nodrošinātu viesiem un ventspilniekiem iespēju baudīt „Pludmales akvaparka” un vēlāk arī „Ventspils ūdens piedzīvojuma parka” piedāvājumu, Projekta ietvaros iegādāts pārvietojams hidrauliskais lifts, ar kura palīdzību personām ar īpašām vajadzībām radīta iespēja nokļūt baseinā. Savukārt 2014.gada sākumā papildu jau iepriekš iegādātajiem aprīkojumam, iegādāti divi ūdensdroši riteņkrēsli, divi specifiski baseina riteņkrēsli, trīs mobilas kušetes ģērbtuvēm, trīs dušas krēsli, četri riteņkrēsli un viena papildu iekārta – riteņkrēsls, kas nodrošina iespēju personai ar pārvietošanās grūtībām izmantot dušas telpas un bez pārsēšanās iekļūt baseinā. Projekta ietvaros iegādātais aprīkojums Ventspils pilsētas peldbaseinos izmantojams bez papildu samaksas.

Vienlaikus Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Mana sociālā atbildība” Nr. LLIV-322 ietvaros veikti vairāki vides pieejamības uzlabojumi Ventspilī.

2012. gadā izbūvēts bruģēts celiņš pār kāpu Vasarnīcu ielā 58, Ventspilī – Piejūras kempinga teritorijā, tādējādi atvieglojot pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, īpaši tiem, kas pārvietojas riteņkrēslā, nokļūšanu no Piejūras kempinga uz Jūrmalas parku.

2013. gadā veikta pavadoņu-asistentu biroja telpu izveide Sociālā dienesta administratīvajā ēkā Raiņa ielā 10. Atbilstoši universālā dizaina principiem izbūvēta arī tualete, kas būtiski atvieglo tās lietošanu personām, kas pārvietojas riteņkrēslā. Ar universālo dizainu jāsaprot drošas un humānas vides veidošana, kurā komfortabli jūtas ikviens cilvēks, neskatoties uz iespējamām uztveres vai veselības problēmām.

Projektā Ventspils pilsētas pašvaldību kā partneris pārstāv Sociālais dienests. Projekta vadošais partneris ir Kurzemes plānošanas reģiona administrācija. Pārējie projekta partneri ir Liepājas pilsētas dome, Kuldīgas novada pašvaldības aģentūra “Sociālais dienests”, Dundagas novada dome, Nīcas novada dome, Skrundas novada dome, Saldus novada pašvaldība, Šauļu reģiona attīstības aģentūra (Lietuva), NVO “Izglītības projekti” (Lietuva), Jonišķu “Saules” pamatskola (Lietuva), Klaipēdas pilsētas Sociālā atbalsta centrs (Lietuva) un Klaipēdas pilsētas pašvaldība (Lietuva).

Projekta lietuviešu partneris Šauļu reģiona attīstības aģentūra projekta ietvaros izveidoja sociālo pakalpojumu datu bāzi/interaktīvo karti.

Projekts tika īstenots Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007. – 2013. gadam ietvaros. Kopējais projekta budžets ir 1 137 609 EUR, no kura 966 368 Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējums. Ventspils aktivitāšu īstenošanai paredzēts finansējums 97 992 EUR (68 869 LVL) apmērā, t.sk. ERAF (85 % no attiecināmajām izmaksām) 83 293 EUR (58 539 LVL), valsts budžeta finansējums (5 % apmērā no attiecināmajā izmaksām) 4 900 EUR (3 443 LVL) un Ventspils pilsētas pašvaldībai Projekta īstenošanai nepieciešams finansējums 10 % apmērā no Projekta attiecināmajām izmaksām jeb 9 799 EUR (6 887 LVL).

Projekta īstenošana uzsākta 2012. gada aprīlī un tā īstenošana notika līdz 2014. gada 30. maijam.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture