Tuvojas pirmie pavasara svētki – Lieldienas!

1

Saulainas dienas, gājputnu kāši zilajās debesīs, skaļāka putnu čivināšana, sniegpulkstenītes, pirmie krokusi piesaulītē un pirmais ieraudzītais tauriņš – daba mums signalizē, ka pavasaris ir klāt! Lai padarītu īpašu pirmo pavasara svētku – Lieldienu gaidīšanu, Ventspilī uzsākta pavasara simbolu izvietošana pilsētvidē, informē Ventspils Komunālā pārvalde.

20. martā beidzas astronomiskā ziema un iestājas astronomiskais pavasaris. Pienācis laiks sapost pilsētu svētkiem! Jau ar 20. martu pilsētvidē būs izvietotas pirmās Lieldienu dekorācijas, kuras atgādinās, ka svētki tuvojas.

Kur šogad varēsi uzņemt skaistākos foto ar Lieldienu simboliem? Dodies uz Lielo laukumu, kur atradīsi divas dekoratīvas šūpoles ar putnu figūrām un šogad pirmo reizi bērni varēs izšūpoties līdzsvara šūpolēs. Ja nezini, kur vēl Ventspilī var izšūpoties Lieldienās, atbildi atradīsi Lielajā laukumā Ventspils šūpoļu ceļvedī. Varēsi atrast šūpoles un kārtīgi izšūpoties, lai vasarā odi nekož. Lieldienas ir ievērojamas ar skaitāmpantiņiem, ticējumiem un paražām. Dažus no skaitāmpantiņiem atradīsi uz piecām lielformāta olām Lielajā laukumā. Kādu no tiem varēsi skaitīt 24. martā – Pūpolsvētdienā ar pūpolzariem perot kādu no ģimenes vai draugiem, lai visi būtu veseli.

Vietu skaistam foto atradīsi arī Rātslaukumā, kur būs uzstādītas lielformāta Lieldienu olas. Droši vien būsi pamanījis tās arī iepriekšējos svētkos! Tomēr šogad Ventspils Mākslas skolas audzēkņi Lieldienu olas apgleznojuši ar jaunām ilustrācijām no Herberta Dorbes pasakām un dzejas, kā veltījumu rakstnieka 130 gadu jubilejā.

Ja vēlies nokļūt tauriņu valstībā, dodies uz Pārventas centru. Vieni no rotaļīgākajiem, gaisīgākajiem un krāšņākiem pavasara vēstnešiem ir tieši tauriņi. Noteikti zini ticējumu par pirmo redzēto tauriņa krāsu: balts – laimīga, priecīga un laba vasara. Raibs tauriņš sola jautru un priecīgu vasaru. Dzeltens tauriņš sola karstu un saulainu vasaru. Arī šeit atradīsi Ventspils šūpoļu ceļvedi, lai Lieldienās varētu kārtīgi izšūpoties.

Šogad Lieldienas svinēsim 31. martā un 1. aprīlī, atzīmējot gaismas uzvaru pār tumsu, jo no šī brīža diena kļūs garāka par nakti. 


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture