Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centrā Ventspilī pacientei veic retu kakla skriemeļa operāciju

1

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centrā pacientei veikta 2. kakla skriemeļa vertebroplastija un kakla starpskriemeļu diska aizvietošana. Šāda operāciju kombinācija Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centrā tika veikta pirmo reizi.

Operācija 8. maijā notika Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centra vadītāja, mugurkaulāja ķirurga Jāņa Osīša vadībā, operācijā piedaloties mugurkaulāja ķirurgam Dmitrijam Kirejevam, anesteziologam, reanimatologam Olafam Ķeņģim, anestēzijas māsai Marinai Punculei un operāciju māsai Sintijai Bricei. Par pacienti pirms un pēc operācijas rūpējās Mugurkaula ķirurģijas centra virsmāsa Aida Ķire.

Dr. Jānis Osītis stāsta, ka paciente vispirms vērsusies citas pilsētas slimnīcā ar spēcīgām sāpēm. Tur, veicot visus izmeklējumus, pacientei konstatēts ne tikai skriemeļu nodilums, bet arī 2. kakla skriemeļa bojājums ar plašu kaula uzsūkšanos un lūzumu caur to, tādēļ slimnīcas Neiroloģijas nodaļas ārste sazinājusies ar Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centra vadītāju, lai operatīvi vienotos par pacientes stacionēšanu Ventspilī operācijas veikšanai.

“Svarīgi piebilst, ka 2. kakla skriemelis ir tas, kas palīdz noturēt galvu – ja skriemelis ir bojāts, jārīkojas ātri,” stāsta Dr. Osītis. Operācija ilga 2 stundas, un operācijas laikā tika aizpildīts 2. kakla skriemeļa defekts, iegūts paraugs tālākām analīzēm un ārstēts arī sašaurinājums mugurkaulāja kanālā, aizvietojot bojāto kakla starpskriemeļu disku. Operācija bija iespējama, pateicoties Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centra mūsdienīgajam aprīkojumam – pilnībā caurspīdīgajam karbona operāciju galdam, galvas turētājam un operāciju zāles 3D rentgena iekārtai. “Ir lietas, kuras vēl varam uzlabot, lai šāda tipa operācijas kļūtu vēl drošākas un plašāk pieejamas,” komentē Dr. Jānis Osītis.

Paciente pēc operācijas jūtas labi. Pirms operācijas sievietes vispārējais veselības stāvoklis bijis labs, un sievietes ikdiena – aktīva. Izmeklējumos atklātais pacientei bijis šoks, tāpēc paciente ir pateicīga par ārstu paveikto viņas veselības labā. “Visa cieņa un pateicība dakterim Jānim Osītim,” atzinīgi par operāciju izsakās paciente.

Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centrs Ventspils slimnīcā tika atklāts 2019. gadā. Šī gada martā tas atzīmēja savu piecgadi. Piecu gadu laikā veikto operāciju skaits teju trīskāršojies – 2019. gadā tika veiktas 139 operācijas, 2023. gadā – 329 operācijas. Kopā no 2019. gada līdz 2023. gadam veiktas 1290 mugurkaulāja operācijas.


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture