Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde "Ventspils domes administrācija"

Iesniegums 

Iesniegums 

Pašvaldība izsniedz atļauju koku ciršanai ārpus meža. Ja lēmuma pieņemšanai nepieciešams, pašvaldība pieaicina sugu un biotopu aizsardzības jomas ekspertu, kokkopi vai citas atbilstošas nozares ekspertu vai izveido attiecīgu komisiju.

Koka ciršanas atļauju Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) iestādes “Ventspils domes administrācija” Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa (turpmāk – APN) izsniedz, izvērtējot Pašvaldības Apstādījumu saglabāšanas komisijas (turpmāk – Komisija) ieteikumu.
Koku ciršanas atļauja nav nepieciešama augļu kokiem (dārza ābeles, ķirši, plūmes, bumbieres u.tml., izņemot saldo ķirsi), bīstamiem kokiem, par kuru bīstamību ir saņemta situācijas bīstamību pamatojoša foto fiksācija (nolūzis, pilnībā nokaltis u.tml.) Pašvaldībā, kā arī kokiem kuru stumbra diametrs pie celma ir mazāks par 20 cm.
Lai saņemtu atļauju, ir nepieciešams iesniegt iesniegumu, kuram vēlams ir pievienots zemes gabala plāns (skice) ar atzīmētiem izcērtamajiem kokiem un/vai līdzīpašnieku saskaņojums (kopsapulces lēmums) kopīpašuma gadījumā. Gadījumos, kad koku ciršana nepieciešama būvniecības ieceres īstenošanai, izcērtamie koki vai izcērtamo koku apjoms norādāms un iesniedzams APN vienlaicīgi ar būvniecības ieceres dokumentāciju (nocērtamos kokus var norādīt ģenplānā, labiekārtojuma plānā vai atsevišķā failā ar foto fiksācijām).
Ja koku ciršana paredzēta Ventspils valstspilsētas teritorijā, publiski pieejamā valsts vai pašvaldības īpašumā esošā objektā (parkā, skvērā, dabas parkā u.c.), Pašvaldība rīko publisko apspriešanu par koku ciršanu.
APN aicina iesniegumus un dokumentus iesniegt elektroniski, nosūtot tos uz e-pastu [email protected], parakstītus ar drošu elektronisku parakstu, vai, ja tas nav iespējams, iesniegt papīra formātā, izmantojot Pašvaldības domes ēkas 1.stāvā esošo pastkastīti.
Iesnieguma veidlapa papīra formātā ir pieejama Pašvaldības domes ēkas 1.stāvā.

Patvaļīga koku ciršana Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā nav pieļaujama. Patvaļīgas koku ciršanas gadījumā un pirms koku ciršanas atļaujas izsniegšanas, zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazināšanu pilsētas teritorijā, kas tiek aprēķināti balstoties uz Ministru kabineta noteikumu Nr.309 “Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža” 23. un 24.punktā noteikto.
Iesniegumu adresē APN, kas to novirza izskatīšanai Komisijai, kura iesniegumu izvērtē, iepazīstoties ar situāciju uz vietas dabā, un lēmums tiek pieņemts atbilstoši Ministru kabineta 02.05.2012. noteikumos Nr.309 „Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža” noteiktajam.
Ja koku ciršana nepieciešama būvniecības ieceres īstenošanai, tad jautājumu risina projektēšanas gaitā, atbilstoši Ministru kabineta 02.05.2012. noteikumu Nr.309 „Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža” 7. punktā noteiktajam.
Koku ciršana pieļaujama, ja tie rada draudus iedzīvotāju dzīvībai, īpašumam, satiksmes drošībai, būvēm vai komunikācijām, pamatojoties uz būveksperta slēdzienu, apstādījumu uzturēšanas (kopšanas) vai rekonstrukcijas nolūkos, kā arī saistībā ar plānoto būvniecību.
Aizsargājama koka nociršanai, koku ciršanai aizsargājamos dendroloģiskos stādījumos un aizsargājamo aleju teritorijās, kā arī īpaši aizsargājamās augu sugas koka nociršanai nepieciešama Dabas aizsardzības pārvaldes atļauja, kas izsniegta saskaņā ar normatīvajiem aktiem par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām un sugu un biotopu aizsardzību (Ministru kabineta 16.03.2010. noteikumi Nr.264 “Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju vispārējie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”.
Koku ciršanas aprobežojumi aizsargjoslās tiek noteikti atbilstoši Aizsargjoslu likumā noteiktajam.
Ja tiek rīkota publiskā apspriešana par koku ciršanu, tad paziņojums par koku ciršanas publisko apspriešanu tiek publicēts Ventspils pilsētas portālā www.ventspils.lv, kā arī atsevišķos gadījumos – laikrakstā “Ventas Balss”. Paziņojumā tiek norādīts objekts, adrese, zemes īpašnieks, pasūtītājs un koku ciršanas pamatojums, publiskās apspriešanas termiņš un atsauksmju vai aptaujas lapu, priekšlikumu iesniegšanas vietas un veidus. Pēc publiskās apspriešanas noslēgšanās un rezultātu apkopošanas, tiek pieņemts lēmums par koku ciršanu.
Neskaidrību gadījumā konsultēties ar APN ainavu arhitekti – K.D.Apfelbaumu, e-pasts: [email protected], tālr.: 63601124

APN izvērtē koku ciršanas atbilstību normatīvajiem aktiem par sugu un biotopu aizsardzību un īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, pašvaldības teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem, kā arī koku ainavisko, dendroloģisko un ekoloģisko nozīmīgumu, koku nozīmi dabas daudzveidības saglabāšanā un antropogēnās negatīvās ietekmes samazināšanā uz virszemes ūdensobjektiem un koku atbilstību ēku ekspluatācijas un cilvēku dzīves vietas un drošības apstākļiem un pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu koku ciršanai ārpus meža un atbilstoši Noteikumos noteiktajai kārtībai aprēķina zaudējumu atlīdzības apmēru par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu pilsētas teritorijā, vai lemj par atteikumu izsniegt atļauju.
Dokumentus iespējams saņemts APN klātienē, vai tiek nosūtīti pa pastu uz iesniegumā norādīto adresi, vai uz iesniegumā norādīto e-pastu, parakstītu ar drošu elektronisku parakstu.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likumā noteikto, administratīvo aktu var apstrīdēt viena mēneša laikā no dienas, kas administratīvais akts stājies spēkā.

Nosaukums:

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde "Ventspils domes administrācija"

Reģistrācijas numurs:

90000051970



Pakalpojumu kanāli:


E-adrese

apn@90000051970

E-pasts

[email protected]

Pasts

Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa

Adrese

Jūras iela 36, Ventspils, LV-3601

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture