Stājas spēkā grozījumi saistošajos noteikumos par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu

1

18. jūnijā stājušies spēkā grozījumi Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošajos noteikumos nr. 12 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Ventspils valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā”, aktualizējot dalīti vācamo atkritumu apsaimniekošanas kārtību Ventspilī.

Saistošo noteikumu grozījumi galvenokārt precizē bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas kārtību Ventspils pilsētā. Tostarp precizēti paņēmieni dalīti savākto atkritumu uzkrāšanai un apsaimniekošanai, piemēram, mājkompostēšanas kastu vai priekšapmaksas marķēto maisu izmantošana bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanai. Saistošie noteikumi tagad nosaka, ka bioloģiskos atkritumus individuālo dzīvojamo māju īpašniekiem, valdītājiem vai lietotājiem ir atļauts kompostēt savas mājsaimniecības teritorijā, par mājkompostēšanu informējot atkritumu apsaimniekotāju. Un tādā gadījumā līgums par bioloģisko atkritumu regulāru izvešanu nav obligāts.

Tāpat saistošo noteikumu jaunā redakcija nosaka gan patērētāju grupas, kurām iesaiste bioloģisko atkritumu apsaimniekošanā ir obligāta, gan arī šo atkritumu minimālo izvešanas biežumu. Vienlaikus ir paredzēti izņēmumi no vispārīgā saistošajos noteikumos norādītā sadzīves atkritumu (gan nešķirotu, gan dalīti vāktu) izvešanas grafika, ņemot vērā gan iedzīvotāju iesaisti atkritumu dalītā vākšanā un kompostēšanā, gan arī nekustamā īpašuma lietošanas veidu. Izņēmumi ietverti tādēļ, lai nodrošinātu regulāru sadzīves atkritumu izvešanu, tajā pašā laikā saglabājot to, lai sadzīves atkritumu izvešana varētu tikt veikta atbilstoši faktiski radītajam sadzīves atkritumu apjomam.

Vienlaikus precizēta arī citu dalīti vācamo sadzīves atkritumu (papīra, plastmasas, metāla iepakojuma un stikla iepakojuma) apsaimniekošanas kārtība Ventspils pilsētā un šo atkritumu apsaimniekošanā izmantojamā infrastruktūra.

Saistošo noteikumu grozījumu projekts tika izstrādāts, ņemot vērā Ziemeļkurzemes reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas plānā 2023. – 2027. gadam izvirzītos mērķus un prasības, kas seko Eiropas parlamenta un padomes direktīvām un Latvijā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem atkritumu apsaimniekošanas jomā.

Minēto saistošo noteikumu oficiālā publikācija pieejama Latvijas Republikas oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” 116. laidienā, 2024. gada 17. jūnijā. Ar saistošajiem noteikumiem var iepazīties tiesību aktu portālā www.likumi.lv, kā arī Ventspils valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.ventspils.lv sadaļā Pilsētas pārvalde/Publiskie dokumenti/Saistošie noteikumi. Tāpat ar saistošajiem noteikumiem, kas nosaka sadzīves atkritumu apsaimniekošanas kārtību Ventspilī, var iepazīties arī PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” mājaslapā www.vlk.lv sadaļā Publiskie dokumenti.


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture