Ventspilī pieņemti jauni saistošie noteikumi teritorijas kopšanai un būvju uzturēšanai

1

Ceturtdien, 21. jūnijā,Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome ar mērķi nodrošināt sakoptu vidi ventspilniekiem ir pieņēmusi jaunus saistošos noteikumus “Par teritoriju un būvju uzturēšanu Ventspils valstspilsētas pašvaldībā ”, kas paredz kārtību, kādā kopjama pašvaldības administratīvā teritorija un uzturamas tajā esošās būves.

Saistošie noteikumi par teritoriju kopšanu un būvju uzturēšanu Ventspilī bija arī iepriekš, bet tos bija nepieciešams aktualizēt, ņemot vērā nosacījumus, kas izriet no jaunā Pašvaldību likuma, kas stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Jaunajos saistošajos noteikumos tiek aktualizēta regulāri pļaujamā zāliena teritorija saskaņā ar Ventspils valstspilsētas teritorijā kopjamo zālienu karti, kā arī apbūvētās teritorijās un sabiedriskās teritorijās (parkos, skvēros u.tml.). Tāpat ir noteikta regulāri  pļaujamā zālāja teritorija izbūvēto ielu sarkanajās līnijās un 10m īpašuma teritorijā no ielu sarkanās līnijas.

Saistošie noteikumi paredz pieļaujamo zāles garumu:

  • regulāri pļaujamajā zāliena daļā zāles garums nedrīkst pārsniegt  15cm,
  • nožogotās teritorijās zāliena daļā zāles garums nedrīkst pārsniegt  40cm,
  • zālāja daļā zāles garums nedrīkst pārsniegt 30cm.

 Savukārt, pārējā pilsētas teritorijas daļā, kurā zāles pļaušanas prasības un biežums netiek noteikts, uzturēšanu regulē citi normatīvie akti, piemēram, ugunsdrošības jomā un vides aizsardzības jomā.

Saistošie noteikumi paredz, ka rudenī arī turpmāk iedzīvotājiem būs iespēja pieteikt maisos savākto lapu bezmaksas izvešanu – šai iespējai turpmāk par divām nedēļām tiek pagarināts termiņš, un tas būs līdz katra gada 30.novembrim.

Savukārt, bezmaksas kaisāmā materiāla piegādi nekustamā īpašuma īpašniekam, ja tā īpašums robežojas ar ietvi, būs iespējams pieteikt jebkurā laikā ziemas periodā. Bet sniegotajā laikā, lai iedzīvotājiem atvieglotu ietvju attīrīšanu no sniega, ja īpašums atrodas pie ietves, kas ir platāka nekā 1,5 metri, attīrāmais un ar pretslīdes materiāliem apstrādājamais ietves platums ir noteikts vismaz 1,5 metri, nevis visa ietve.

Attiecībā uz būvju uzturēšanu – par to stāvokli joprojām atbildēs būves īpašnieks, valdītājs vai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieks, kam jānodrošina būvju fasādes un citu ārējo konstrukciju uzturēšana tādā tehniskajā stāvoklī un ārējā izskatā, kas nedegradē vidi un nebojā apkārtesošo pilsētvides ainavu.

Pašvaldība arī turpmāk līdzdarbosies pilsētas teritoriju kopšanā, nodrošinot:

  • zāliena pļaušanu apstādījuma daļai ielas sarkano līniju robežās, kas pārsniedz 6m;
  • pašvaldības palīdzību piegulošās teritorijas kopšanā, ja īpašumam piegulošās teritorijas platība ir lielāka par pusi no nekustamā īpašuma platības;
  • sagrābto un maisos salikto lapu centralizēta savākšanu no viena līdz astoņu dzīvokļu dzīvojamām mājām un mazstāvu dzīvojamo māju apbūves teritorijām;
  • kaisāmā materiāla (smilts/sāla maisījuma) piegāde bez maksas katram nekustamā īpašuma īpašniekam, ja tā īpašums robežojas ar ietvi;
  • veloceliņu uzturēšanu;
  • dažādus atvieglojumus īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas kopšanā pašvaldības sociālās palīdzības ietvaros.

0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture