Ventspils Biznesa atbalsta centrs: Izaugsmes un inovāciju veicinātājs

1

Jau no 2016.gada Ventspilī aktīvi darbojas Ventspils Biznesa atbalsta centrs (VBAC), kurš ir izveidots ar mērķi motivēt veidot jaunus uzņēmumus un motivēt esošos uzņēmējus uzsākt uzņēmējdarbību Ventspilī, asistēt šajā procesā un palīdzēt risināt dažādus ar uzņēmējdarbības uzsākšanu saistītus jautājumus, informēt sabiedrību par atbalsta iespējām Ventspilī un nodrošināt biznesa atbalsta instrumentu pieejamību. Ventspils Biznesa atbalsta centrs ir daļa no Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP).

Šo 8 gadu laikā VBAC ir ne tikai atbalstījis un veicinājis jaunu uzņēmumu izveidošanu Ventspilī, bet arī aktīvi un mērķtiecīgi nodarbojies ar jaunu iedzīvotāju piesaisti pilsētai un dažādu ar uzņēmējdarbības veicināšanu saistītu projektu ieviešanu

LIVIN Ventspils: Unikāla iniciatīva sabiedrības saliedēšanai

2019.gadā izveidotais LIVIN Ventspils (www.livinventspils.lv) kontaktpunkts ir daļa no projekta “Eiropas nākamās paaudzes mazās pilsētas”. Tā mērķis ir piesaistīt jaunus iedzīvotājus Ventspilī un atgriezt latviešus no ārzemēm. LIVIN Ventspils sniedz informatīvu atbalstu par pārcelšanos, iejušanos jaunā vidē un saziņu ar nepieciešamajiem speciālistiem. Kopš kontaktpunkta izveides Ventspilī ir notikuši septiņi jauno iedzīvotāju saliedēšanās pasākumi, veidojot spēcīgu kopienu, kā arī organizētas virkne dažādas aktivitātes, iesaistot gan jaunos Ventspils iedzīvotājus, gan pašvaldības iestādes, piemēram Ventspils Bibliotēku.

Līdz šim kontaktpunkts pilsētai ir piesaistījis vairāk nekā 130 jaunus speciālistus un palīdzējis vismaz 205 cilvēkiem pārcelties uz Ventspili.

Interreg Baltic Sea Region programmas projekti

Pašreiz VBAC ar Ventspils valstspilsētas domes atbalstu ievieš divus Interreg Baltic Sea Region programmas projektus. Abi projekti tiek ieviesti ar mērķi attīstīt uzņēmējdarbību Ventspilī un plānots, ka tie noslēgsies 2025.gada nogalē.

  • Distance LAB. Šis projekts uzņēmējiem palīdz attīstīt attālināta darba prasmes, nodrošinot uzņēmumiem projekta laikā izstrādātos digitālos rīkus. VBAC loma šajā projektā ir veikt uzņēmēju anketēšanu, lai projekta partneru izstrādātie digitālie rīki atbilstu to vajadzībām un aktīvi iesaistās to testēšanā. Plānots, ka šī gada nogalē  uzņēmējiem lietošanā būs pieejami visi 12 izstrādātie digitālie rīki. Vēl 2024. gadā VBAC plāno izveidot attālinātā darba centru maziem un vidējiem uzņēmumiem, kas atradīsies Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā. Attālinātā darba centrā uzņēmēji varēs izmantot tur pieejamo tehniku un programmatūru savām vajadzībām, lai vēl vairāk attīstītu savu biznesu un veidotu inovācijas.
  • Blue Supply Chains. Šis projekts ir vērsts uz ostu pārvalžu un operatoru ilgtermiņa dekarbonizācijas pasākumu īstenošanu, ar mērķi samazināt piesārņojuma līmeni Baltijas jūras kuģu ceļos, veicinot videi draudzīgāku tehnoloģiju izmantošanu un veidojot zaļākas transporta ķēdes. 2023.gada nogalē VBAC organizēja “Alternative Fuel Hackathon”, lai kopā ar studentu komandām risinātu energoefektivitātes un alternatīvās degvielas jautājumus un problēmas, kuras nodefinējēja ostu uzņēmumi.  Šī projekta ietvaros 2024.gada rudenī VBAC organizēs forumu jaunuzņēmumiem un investoriem ar mērķi uzlabot ostu darbību ar pāreju uz videi draudzīgākām darbībām un tehnoloģijām, piemēram, ostu akvatorija apsekošanā izmantot ūdens dronus, kuri darbojas ar elektrību vai ūdeņradi.

Papildus sadarbībai ar Ventspils valstspilsētas domi, VBAC veicina dažādas iniciatīvas un ievieš arī citus projektus, tie ir koncentrēti uz uzņēmēju un iedzīvotāju zināšanu un konkurētspējas palielināšanu visā Kurzemes reģionā.

Kā piemēru var minēt Eiropas Digitālās inovācijas centru (EDIC) projektu “EDIC: atbalsts digitalizācijai un mākslīgā intelekta attīstībai Latvijā”. Šis projekts nodrošina Eiropas digitālās inovācijas centra darbību, pilnveidojot uzņēmumu digitalizācijas un e-komercijas risinājumus. VBAC kā Kurzemes reģiona kontaktpunkts jau izsniedzis teju 100 digitālās attīstības ceļa kartes uzņēmumiem, kas dod iespēju tālāk saņemt finansējumu no LIAA un ALTUM procesu digitalizācijai. Šo iespēju ir izmantojuši jau vairāki Ventspils uzņēmumi.

Sadarbojoties ar Sabiedrības Integrācijas fondu (SIF), VBAC ieviešu projektu “Latviešu valodas mācības Ukrainas civiliedzīvotājiem”, palīdzot Ukrainas civiliedzīvotājiem uzlabot latviešu valodas prasmes un veicinot Ukrainas civiliedzīvotāju integrāciju Latvijā. Paredzēts, ka līdz 2024.gada nogalei apmācības tiks veiktas 3 grupām ar atšķirīgām priekšzināšanām.

Pavisam nesen, šī gada pavasarī, VBAC noslēdza sadarbības līgumus ar piecu nozaru asociācijām par  digitālo prasmju apmācību veikšanu. Turpmāko divu gadu laikā VBAC cels digitālo prasmju līmeni informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, kokrūpniecības, vieglās rūpniecības, tūrisma un būvindustrijas nozarē nodarbinātajiem. Plānots, ka apmācības sāksies jau no šī gada septembra. Papildus informācija sekos VBAC sociālo tīklu kontos.

Ventspils Biznesa atbalsta centrs turpinās būt par nozīmīgu partneri dažādas nozīmes projektos un iniciatīvās, kas veicinās reģiona attīstību un iedzīvotāju labklājību.


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture