Vilnas diena Piejūras brīvdabas muzejā

1

Sestdien, 24. augustā, plkst. 12.00–16.00 Piejūras brīvdabas muzejā notiks cikla “Senās prasmes” pasākums – Vilnas diena. Tajā gaismā tiks celtas no senčiem mantotās tradīcijas vilnas iegūšanā, dziju vērpšanā un krāsošanā, adīšanā un apģērbu darināšanā.

Vilnu ar ratiņu vērps Antonija Trumsiņa no Alsungas, kuru daudzi pazīst arī tāpēc, ka viņa ir slavenā sportista Kristapa Porziņģa vecmāmiņa. Antonija ar aušanu un adīšanu nodarbojas jau kopš bērnības – apmēram no 10 gadu vecuma. Viņa savā mūžā uzaudusi ļoti daudzus suitu tautastērpus, tostarp suitiem tradicionālās trakās drānas un lindrakus.

Savukārt Piejūras brīvdabas muzeja krājuma glabātāja Baiba Korše dalīsies zināšanās un demonstrēs, kā vilnas dziju var nokrāsot, izmantojot augus un koku mizas. Adīšana un vilnas krāsošana ar dabas materiāliem ir viņas hobijs daudzu gadu garumā.

Dzīve tradicionālajā latviešu lauku sētā nav iedomājama bez vilnas apstrādes, dziju vērpšanas, krāsošanas un pēc tam – zeķu, cimdu un citu apģērbu adīšanas, kā arī audumu aušanas. Tā bija gan praktiska nepieciešamība, gan vēlme izpausties krāsās un skaistos ornamentos. Ekspresizstādē  “Liela brēka, maza vilna” Piejūras brīvdabas muzeja jaunajā ēkā būs apskatāmi priekšmeti, kas izmantoti vilnas apstrādē senatnē, kā arī cimdi, zeķes, villaines un citi darinājumi, kas glabājas muzeja krājumā.

Ikviens tiks aicināts izmēģināt spēkus ātrlāpīšanas sacensībās, bet bērni varēs apmeklēt radošās darbnīcas. Pasākumā varēs sastapt arī dzīvas aitiņas no “MiniZoo “Buki””. Ieeja – ar muzeja biļetēm.


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture