Uz unikālu muzikālo piedzīvojumu koncertzālē “Latvija” aicina komponiste un pianiste Anna Wibe

1

Piektdien, 13. septembrī, plkst. 19.00 koncertzāles “Latvija” mazajā zāle komponiste Anna Wibe (Anna Vibe Gorkuša) kopā ar Ventspils bigbendu atskaņos savu jaunāko albumu “Spectrum”, kurā iekļautas īpaši bigbenda sastāvam rakstītas kompozīcijas.

Jaunradītās kompozīcijas komponētas modernā džeza stilā, tās skan unikāli, svaigi un aktuāli. Programmas daudzveidīgajos skaņdarbos tiks izcelta bigbenda pūtēju grupa kā muzikāli spēcīga un tembrāli daudzpusīga vienība, ritma sekcija, klavieres ar tehniskām un ritmiskām prasmēm, kā arī talantīgie solisti ar improvizācijas brīvību un labskanību. Koncertā piedalīsies arī soliste Linda Kantere no Igaunijas, kas sevi parādījusi kā ļoti virtuozu un neparastu izpildītāju, kā arī viens no Latvijas talantīgākajiem trompetistiem Gatis Gorkuša, kurš aktīvi koncertē ar Latvijas Radio bigbendu, “The Sound Poets” un citiem zināmiem sastāviem.

Anna Wibe ir džeza pianiste, komponiste un klavierspēles pasniedzēja. Lai gan komponēšana bijusi klātesoša jau kopš vidusskolas laikiem, Anna nopietnāk kompozīcijai pievērsās, studējot Tallinas Mūzikas un Teātra akadēmijā. Viņas lielākais iedvesmas avots ir citu autoru mūzika: “Jo vairāk tu klausies dažādu žanru mūziku, jo vairāk bagātinās komponēšanas valoda. Pirmo reizi, kad ieraudzīju partitūru bigbenda sastāvam, apjuku. Bigbendā ir tik daudz izpildītāju, ka sākotnēji ir ļoti daudz jautājuma zīmju, bet, kā ar jebkuru lietu – tu attīsti darot. Pēc laika jau izkristalizējas savas taktikas, ko izmantot. Kļūst saprotams, kurš mūziķis un instruments pilda kuru lomu, un rakstīšana šādam sastāvam kļūst vieglāka.”

Ideja par albumu “Spectrum” [tulk. no angļu val. “Spektrs”], kurā iekļauti gan instrumentāli, gan vokāli skaņdarbi, radusies jau pirms diviem gadiem. Komponiste stāsta, ka albums atspoguļo emocionālo spektru – par to, cik daudz vienlaikus var izjust viens cilvēks. “Gan muzikāla, gan emocionāla dažādība, tāpēc arī spektrs,” skaidro Anna. Skaņdarbs “Prologue”, kas iekļauts albumā, Annai Wibei atnesa pirmo vietu bigbenda kompozīciju konkursā Baltijas un Ziemeļvalstu jaunajiem komponistiem.

Īpaša sadarbība komponistei izveidojusies ar dziedātāju Lindu Kanteri no Igaunijas: “Mēs kopā mācījāmies Igaunijā, un man ir liels prieks, ka viņa vienmēr saka Jā!, kad viņai zvanu.” Albumā iekļauts arī skaņdarbs latviešu valodā, kur teksta autore ir pati Anna. Viņa uzsver – skaņdarba radīšanas procesā ir svarīgi, lai viss ir viņas pašas paveikts.

Anna Wibe regulāri piedalās Ventspils bigbenda koncertos, kas palīdzējis izprast bigbenda muzikālās iespējas un bijis liels palīgs albuma ierakstīšanas procesā: “Mēģinājumos mēs daudz komunicējām un klausījāmies mūziku pauzēs. Ventspils bigbenda mūziķi daudz devuši no sevis šajā projektā.” Albuma ierakstīšana koncertzāles mazajā zālē deva īpašu sajūtu, jo to Anna sauc par Ventspils bigbenda mājām, uzsverot, ka šajā zālē bigbends skan īpaši labi, kas dzirdams arī ierakstā.

Īpašu pateicību Anna izsaka Ventspils bigbenda vadītājam Renāram Lācim, kurš ļoti palīdzējis albuma tapšanā un ieraksta organizēšanā, un ir arī gaidāmā pirmatskaņojuma koncerta mākslinieciskais vadītājs. “Renārs Lācis deg par mūziku, viņš deg par bigbendu. Viņš koncentrējas uz vietējo mūziķu oriģināldarbu spēlēšanu, un pēdējā gada laikā jau izskanējušas daudzas oriģinālprogrammas. Viņš tic, un viss arī notiek. Ja tu pats netici sev, tad, man šķiet, ar Renāra ticību pietiks visiem,” pārliecināta Anna.

Koncertu organizē “Kurzemes filharmonija” ar Ventspils pašvaldības finansiālo atbalstu. Biļetes iegādājamas koncertzāles “Latvija” un teātra nama “Jūras vārti” kasēs, kā arī visās “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās.


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture