Eiropas kosmosa aģentūras zonde Juice ceļā uz Jupiteru

1

Pagājušajā naktī Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) zonde Juice veica mēness pārlidojumu un naktī no 20. uz 21. augustu veiks Zemes pārlidojumu. Šāds pārlidojums ir pirmais Mēness-Zeme gravitācijas manevrs kosmosa izpētes vēsturē un ir nozīmīgs solis Juice ilgajā ceļā uz Jupitera sistēmu, ko plānots sasniegt 2031. gadā. Lai sekmīgi veiktu misiju, Ventspils Augstskola ir daļa no Juice komandas.

Juice starpplanētu zonde tika palaista 2023. gada aprīlī un sasniegs savu mērķi 2031. gada jūlijā, kur vairāku gadu garumā pētīs Jupiteru un trīs lielos ledainos pavadoņus: Ganimēdu, Eiropu un Kallisto. Misijas ietvars tiks pētītas iespējamās apdzīvojamās vides ap gāzu milžiem, kā arī Jupitera sistēma, kā modelis daudzām gigantiskajām planētām, kas tagad ir zināmi citu zvaigžņu orbītās. Juice būs pirmā starpplanētu zonde, kas riņķos ap planētas pavadoni Ganimēdu ārējā Saules sistēmā.

Juice misija ir starptautiska sadarbība, kurā piedalās iestādes no visas pasaules, tostarp Ventspils Augstskola (VeA) un tās Inženierzinātņu institūts “Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs” (VSRC). VSRC ir partneris Juice Planetārās radio interferometrijas un Doplera eksperimentā (PRIDE), kas ir uz Zemes stacionēts astronomiskais eksperiments. Tāpat VeA ir daļa no zinātnieku komandas instrumentā Radio & Plasma Wave Investigation (RPWI), kas ir viens no desmit zinātniskajiem instrumentiem uz Juice zondes. Dalība Juice ievērojami stiprina Ventspils Augstskolas lomu starptautiskajā kosmosa pētniecībā.

VSRC dalība PRIDE instrumentā tika uzsākta šogad un tā bija iespējama pateicoties VSRC augstajām prasmēm radioastronomijā un dziļā kosmosa komunikācijās.  PRIDE izmanto ļoti garo bāzes līniju interferometrijas (VLBI) tehniku, savukārt VSRC pārvalda Irbenes radioteleskopus, kas ir daļa no starptautiskā VLBI tīkla. PRIDE nodrošina precīzus Juice kosmiskā kuģa pozīcijas un ātruma mērījumus — datus, kas ir būtiski, lai izprastu Jupitera ledaino pavadoņu un tā sarežģītās vides dinamiku.

Gravitācijas manevra laikā Juice izmanto gan Mēness, gan Zemes gravitācijas laukus, lai mainītu zondes ātrumu. Gravitācijas manevri ļauj ievērojami ietaupīt degvielu sasniedzot tālas vietas saules sistēmā. Juice tuvākā pietuvošanās Mēnesim ir 700 km attālumā 20.augustā 00:16 pēc Latvijas laika, kam seko Zemes pārlidošana 6807 km attālumā 21. augustā plkst. 00:57 pēc Latvijas laika. Nākamie gravitācijas manevri ir plānoti 2025.gadā (Venēra), 2026.gadā (Zeme) un 2029.gadā (Zeme).


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture