Kas jāzina par imunitāti tuvojoties gada vēsākajiem laikapstākļiem

1

Imunitāte ir organisma aizsardzības veids pret infekcijām. Tomēr tā nav vienīgā imūnsistēmas funkcija. Imūnsistēma nepieciešama, lai atpazītu un iznīcinātu ļaundabīgas šūnas kas veidojas mūsu organismā.

Kas novājina mūsu imunitāti dzīves laikā?

Pārsvarā – dzīvesveids, ja nerunājam par iedzimtiem traucējumiem. Traucējumi vienā no trim savstarpēji saistītām sistēmām – imūnā, endokrinā un nervu sistēma – tūdaļ ķēdes reakcijas veidā izraisa turpmākas pārmaiņas veselībā. Tas nozīmē, ka pārslodze darbā, nepietiekams miegs, akūts vai hronisks stress darbā vai ģimenē, ietekmē imūno atbildi. Nākamais svarīgais iemesls vājai imunitātei ir nepilnvērtīgs uzturs. Nereti aizmirstam, ka svarīgs ir ne vien vitamīnu vai mikroelementu daudzums uzturā, bet arī olbaltumvielas (tās nepieciešamas vairāku imūnsistēmas komponentu ražošanai). Imunitāti ietekmē arī visas mēnešiem ilgi ievērotās diētas. Mūsdienās īpaši lielu popularitāti gūst arī veģetārs un vegāns uzturs. Lai gan kopumā augu valsts uzturā ir daudz antioksidantu un mikroelementu, kas labvēlīgi ietekmē imunitāti, nepārdomāta attiekšanās no dzīvnieku izcelsmes produktiem var kaitēt, ja uzturā nav nodrošināta alternatīva B12 vitamīnam, dzelzij un olbaltumvielām.

Kā varam stiprināt imunitāti?

Ja cilvēks ēd pilnvērtīgi un lieto daudzveidīgu uzturu, papildus vitamīni vai mikrolelementi nav nepieciešami.

“Pietiekama ūdens uzņemšana, fiziskās aktivitātes, cukura un sāls ierobežošana’, uzsver ģimenes ārste Ērika Sprudzāne.

Bet ieteikumi būtu:

-Pārskatīt savu ēdienkarti – dodot priekšroku veselīgiem produktiem, piemēram, dārzeņiem, augļiem, liesai gaļai, zivīm, bet mazāk  – produktiem ar pievienotu cukuru.

-Nesmēķēt.

-Neaizrauties ar alkohola lietošanu.

-Savlaicīgi atpūsties un pietiekoši izgulēties.

-Nodarboties ar fiziskām aktivitātēm.

Bet ja ir iedzimts imūnsistēmas deficīts – nepieciešama nopietna aizstājterapija un imunologa uzraudzība.

Ģimenes ārsts nosaka un ārstē lielāko daļu slimību, kas var būt gan akūtas, gan hroniskas, bet citos gadījumos iesaka, pie kura speciālista vērsties. Lai cilvēks ātrāk atveseļotos un konsultācija pie speciālista noritētu veiksmīgāk un efektīvāk, ģimenes ārsts pirms tam veic nepieciešamos izmeklējumus.

Pieteikties konsultācijām iespējams, sazinoties ar poliklīnikas reģistratūru – zvanot uz tālruņa numuru 63622131 vai rakstot ziņu uz e-pasta adresi [email protected].


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture