Kā pareizi šķirot bioloģiskos atkritumus

1

Kopš pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” nodrošina bioloģisko atkritumu dalītas vākšanas pakalpojumu, Ventspils iedzīvotāji aizvien aktīvāk iesaistās bioloģisko atkritumu šķirošanā. Taču, lai tiktu sasniegts maksimāls ieguvums, ko sniedz bioloģisko atkritumu dalīta vākšana, ļoti nozīmīga loma ir pareizai šo atkritumu šķirošanai.

Bioloģiski noārdāmie atkritumi jeb BIO atkritumi vidēji veido apmēram 35 – 50% no kopējiem ikdienā radītajiem sadzīves atkritumiem. Tas nozīmē, ka aptuveni vienu trešdaļu līdz pat pusi no visiem sadzīves atkritumiem var nošķirot, tādējādi mazāk maksājot par to apsaimniekošanu, kā arī sniedzot savu ieguldījumu rūpēs par vidi, lai atkritumus būtu iespējams pārvērst noderīgos resursos, nevis noglabāt poligonā.

BIO atkritumiem ir nozīmīga loma aprites ekonomikā. Bioloģiskie atkritumi ir dabas resurss, kas, pārstrādāts vērtīgā kompostā, tiek izmantots pilsētas zaļumsaimniecībā. Tāpat BIO atkritumi ir izmantojami atjaunojamās enerģijas ieguvei, taču, lai tas būtu iespējams, svarīga ir sašķirotā materiāla kvalitāte –, lai būtu bez plastmasas un citu bioloģiski nenoārdāmu materiālu piejaukumiem.

Lai bioloģiskie atkritumi būtu derīgi pārstrādei, būtiski ievērot pareizas šķirošanas pamatprincipus. Brūnajos BIO atkritumiem paredzētajos konteineros nedrīkst izmest pārtikas produktu iepakojumu neatkarīgi no to materiāla – nedz stikla, nedz arī plastmasas, metāla u.c. veida. Tāpat pirms BIO atkritumu ievietošanas konteinerā jāatbrīvojas arī no maisiņa, kurā šie atkritumi tika uzkrāti. Dažkārt no iedzīvotājiem tiek saņemti jautājumi par sabojājušos zupu, eļļām, mērcēm u.c. BIO atkritumu konteinerā nedrīkst izliet pārtiku, kas ir šķidrā formā.

Dažādu materiālu piejaukums var sabojāt visu sašķiroto atkritumu konteinera saturu. Un šādā situācijā par konteinera izvešanu klientam tiek piemērota pilna nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa, kas ir 25,86 EUR/m3 (iesk. PVN). Turpretī BIO atkritumu apsaimniekošana ir par 40% lētāka, ja vien BIO atkritumi tiek šķiroti atbildīgi un pareizi. Svarīgi ņemt vērā, ka ikmēneša izdevumu samazinājums būs jūtams tad, ja reizē ar BIO atkritumu šķirošanu tiks samazināts nešķirotu sadzīves konteineru skaits vai izvešanas biežums.

BIO atkritumu konteinerā drīkst izmest:

  • augļus, dārzeņus, to serdes un mizas;
  • svaigu un termiski apstrādātu gaļu un gaļas izstrādājumus, zivju atgriezumus, kaulus un asakas;
  • graudaugus un to izstrādājumus;
  • svaigas un termiski apstrādātas olu čaumalas;
  • kafijas un tējas biezumus bez maisiņiem un filtriem;
  • sieru un citus piena produktus;
  • maizi un miltu izstrādājumus;
  • augus un to saknes, nopļautu, izravētu zāli, lapas, telpaugus.

Lai pieteiktos BIO atkritumu dalītas vākšanas pakalpojuma saņemšanai, ir jāvēršas ar iesniegumu PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts”. Daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām līgumu par BIO atkritumu šķirošanu dzīvokļu īpašnieku vārdā jāslēdz mājas pārvaldniekam, savukārt individuālajām mājām – nekustamā īpašuma īpašniekam vai valdītājam. Plašāka informācija, kā arī iesnieguma forma ir pieejama PSIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” mājaslapā www.vlk.lv sadaļā “Atkritumu apsaimniekošana/BIO atkritumu apsaimniekošana”.

Jautājumos par atkritumu apsaimniekošanu aicinām rakstīt uz e-pasta adresi [email protected] vai zvanīt pa tālr. 63626920.


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture