Norisināsies Eiropas kultūras mantojuma dienas

1

Septembra pirmajā pusē Eiropā tradicionāli tiek rīkotas Eiropas kultūras mantojuma dienas. Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, kā galvenais šo dienu organizators un koordinators Latvijā, šogad ir izvēlējusies pievērst sabiedrības uzmanību kultūras mantojuma publiskajai pieejamībai un plašākai piekļūstamībai. Lai saglabātu kultūras mantojuma objektu autentiskumu, nereti pieejamības risinājumi nav vienkārši, taču, kā  šo dienu ievadā rezumējis Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis, kultūras mantojuma statuss nevar būt iemesls, lai nerisinātu vides pieejamības vajadzības.

Ventspils pilsētā par vides pieejamību ir domāts jau ilgstoši, un arī pilsētas vēsturiskajā centrā – Vecpilsētā situācija kopumā nav slikta – lielākā daļa ietvju ir izveidoti pandusi -pazeminājumi, pie ielu krustojumiem tās ir vienā līmenī ar ielas segumu, ir marķētas autostāvvietas invalīdiem un ģimenēm ar bērniem, piekļūstamība ir nodrošināta galvenajiem sabiedriskajiem objektiem – autoostai, Ventspils bilbliotēkai, Kultūras centram, Starptautiskajai Rakstnieku un tulkotāju mājai, Digitālās transformācijas centram, Ventspils tiesai, Amatu mājai, Jaunrades namam, Livonijas ordeņa pils teritorijai,  tāpat virknei darījumu objektu – Vecpilsētas tirgus paviljonam, kafejnīcai “Rātsgalds”, klīnikai “Zinta” Lielā ielā 16,  pēc atjaunošanas pieejamība būs nodrošināta arī pārtikas veikalam Annas ielā 1, kā arī topošajai apartamentu viesnīcai Pils ielā 17  un citur. Tomēr, arī pie mums vēl ir pietiekami daudz problemātisku vietu, kurām personas ar īpašām vajadzībām bez asistenta palīdzības nevar piekļūt.

Normatīvais regulējums kultūrvēsturiski vērtīgos objektos pieļauj arī  pamatotas atkāpes vides pieejamības jautājumos, kā arī alternatīvus risinājumus, bet, ja vēlamies, lai Vecpilsētas vide būtu iespējami atvērta un  iekļaujoša, un nozīmīgas kultūras mantojuma vērtības, vismaz sabiedriskajos objektos, būtu pieejamas visiem, ir nepieciešama gan objektu īpašnieku un to apsaimniekotāju izpratne, gan projektētāju māka piemeklēt vispiemērotākos risinājumus jebkurā situācijā.

Domājot par drošas un iespējami iekļaujošākas vides veidošanu Vecpilsētā, Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros ir aicinājusi vides piekļūstamības eksperti Poļinu Rožkovu iepazīstināt Ventspils publiskās vides veidotājus ar labās prakses piemēriem pasaulē un Latvijā, izvērtēt vides piekļūstamības risinājumus Vecpilsētā un dalīties pieredzē, kā minimāliem līdzekļiem uzlabot esošos risinājumus, kā plānot arī jaunus, kā apsaimniekot objektus tā, lai labi izbūvētais piekļūstamības risinājums ilgstoši kalpotu savam mērķim arī ikdienā. Saruna notiks 5.septembrī plkst.15.30  Livonijas ordeņa pilī, objektā, kurā tās saimniekam – Ventspils muzejam, saistībā ar ekspozīcijas atjaunināšanu, ir plānos jauns izaicinājums- izveidot ekspozīciju maksimāli piekļūstamu ikvienam apmeklētājam. Ventspils muzejs aicina interesentus bez maksas 5.septembra pēcpusdienā, laikā no 15.00 līdz 18.00 apmeklēt Livonijas ordeņa pili.

Labs vides piekļūstamības piemērs Vecpilsētā ir Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja – vieta, kurā labi var justies arī tās viesi ar kustību traucējumiem. Ēka ir 18.gs. dzīvojamā māja, vēlākais pilsētas Rātsnams, valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, ar skaistu vēsturisko interjeru, ar valsts nozīmes mākslas pieminekļiem – 18.gs. apgleznotu podiņu krāsni un galvenajām ieejas durvīm. Tas ir objekts, kuru ikdienā redzam tikai no ārtelpas, tāpēc Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros sestdien, 7.septembrī laikā no plkst. 10.00 līdz 13.00, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāja māja aicina visus interesentus apskatīt ēku arī no iekšpuses, šoreiz viesiem teritorijā ienākot caur pagalmu un ēkā iekļūstot pa ieeju, kas piemērota arī personām ar kustību traucējumiem.

Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumus Ventspilī organizē – Ventspils valstspilsētas pašvaldības  iestādes “Ventspils domes administrācija” Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa, sadarbībā ar Ventspils muzeju un Starptautisko  Rakstnieku un tulkotāju māju.

Eiropas kultūras mantojuma dienu 2024 pasākumi Ventspils pilsētā:

5. septembrī plkst.15.30

Livonijas ordeņa pilī  Jāņa ielā 17, Ventspilī

Lekcija par vides piekļūstamības labo praksi, risinājumiem Ventspils Vecpilsētā un tajā esošajos kultūras mantojuma objektos. Lektore: Poļina Rožkova, vides piekļūstamības eksperte. Saruna  ar publiskās vides veidotājiem.

Pils bezmaksas apmeklējums – no plkst. 15.00 līdz 18.00

7. septembrī  no plkst. 10.00 līdz 13.00

Atvērto durvju priekšpusdiena                          

Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklī, bijušajā 18. gs. dzīvojamā ēkā, vēlākajā Ventspils Rātsnamā

Annas ielā 13, Ventspilī (ieeja teritorijā no pagalma puses).


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture