Kurzemes skaļās lasīšanas čempioni septembrī sacentīsies finālā Ventspilī

1

Sestdien, 14. septembrī, Ventspils Pārventas bibliotēkā norisināsies Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību Kurzemes fināls. Tajā tiksies seši dalībnieki un viņu līdzjutēji no Ventspils, Kuldīgas, Talsiem, Saldus, Liepājas un Tukuma.

“Ventspils bibliotēkai tas ir īpašs gods un satraukums, jo Kurzemes fināls notiks pirmo reizi konkursa vēsturē un esam pirmie, kuri uzņems jaunos kurzemniekus. Digitālajā laikmetā pilnīgi nepamatoti tiek aizmista klasiskā grāmata, esam aizmirsuši, ka grāmatas lasīšana ir fantastiska izklaide, kas audzē arī mūsu intelektu. Tas mums vecākiem un bērniem jāatgādina, jo lasošs cilvēks – tas ir inteliģents cilvēks, kurš spēj stāties pretī dezinformācijai un pārvaldīt digitālos izaicinājumus. Skaļā lasīšana liek sarosīties pusaudžiem un viņu vecākiem, pedagogiem, rodas milzīgs sacensību gars. Dalībnieki aizraujas ar grāmatas izvēli, iesaistās arī citi klases biedri, atbalstot konkursa dalībniekus. Nolasītie fragmenti ieinteresē ne tikai dalībnieka vienaudžus, bet arī pieaugušos, žūrijas locekļus. Pavasarī jūtama piektklasnieku rosība  starp bibliotēku plauktiem, kāds kautrīgi klusām, kāds lepni paziņo, ka meklē grāmatu Skaļās lasīšanas konkursam,” gatavošanos lasīšanai raksturo Ventspils Bērnu bibliotēkas vadītāja Inga Markule.

Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību Kurzemesfinālu vadīs aktieris un operdziedātājs Juris Jope. Ar muzikālo priekšnesumu iepriecinās televīzijas šova “X faktors” dalībnieki Gita un Reinis Reimaņi.

Skaļās lasīšanas sacensību Kurzemes finālu vadīs aktieris un operdziedātājs Juris Jope. Ar muzikālo priekšnesumu iepriecinās televīzijas šova “X faktors” dalībnieki Gita un Reinis Reimaņi.

Skaļās lasīšanas sacensību mērķis ir radīt interesi par grāmatām un pilnveidot lasīšanas prasmes 5. –6. klašu skolēniem, veicināt lasītprieku. Konkursa noteikumi ir: atrast lieliskas grāmatas, izvēlēties interesantu teksta fragmentu un to nolasīt tā, lai aizrautu klausītājus. Sacensību gars saliedē bērnus, jo arī līdzjutējiem ir savi uzdevumi, tas rada prieku un interesi līdzdarboties. Sacensības norit vairākās kārtās. Vispirms tās notiek klasē un skolā (februāris – aprīlis), tālāk skolu čempioni piedalās reģionālajos finālos (aprīļa beigas – maijs) un lielo novadu – Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Pierīgas  finālos (septembris), bet noslēdzošais ir Nacionālais fināls, kas notiks Gaismas pilī  5. oktobrī, kad uzzināsim visas Latvijas lasīšanas čempionu.

Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību uzvarētājs uz gadu kļūst par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktoru un iegūst ceļojošo balvu savai skolai, ko veidojis stikla mākslinieks Ernests Vītiņš, kā arī dāvanu kartes grāmatu iegādei un citas atzinības. 2023. gada septembrī par sacensību čempionu kļuva Smiltenes vidusskolas skolēns Hugo Pakalns, viņš godam pildījis savus pienākumus, sagatavojis motivācijas video, bagātinājis ar savu viedokli LNB rīkotās sabiedrības iesaistes kustības “Restarts lasīšanai” kampaņu Muzeju naktī 18. maijā un gatavojas Nacionālā fināla atklāšanai.    

Sabiedrības iesaistes kustības “Restarts lasīšanai” iniciatoru vārdā LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova uzsver: “Skaļās lasīšanas sacensību ideju aizņēmāmies no Nīderlandes, kur sacensības notiek jau teju 30 gadus, katru gadu iesaistot ap miljons skolēnu. Latvijā šogad tie ir ap 7000 dalībnieki. Mums šķita svarīgi pārcelt no Rīgas uz novadiem “lielo” svētku rīkošanu un šogad tas bija iespējams, pateicoties Kultūras ministrijas finansējumam “Lasīšanas veicināšanas programmām”.  Bibliotēkas veido atbalsta tīklu izglītībai, pasaules pieredze lasītveicināšanā liek koncentrēt sabiedrības spēkus lasīšanas tradīciju stiprināšanā, mēs vienkārši nevaram atļauties 6 % analfabētu (PIRLS, 2021), turklāt – labs lasītājs ir ar augstāku pašapziņu, laimīgāks, prasmīgāks komunikācijā ar līdzcilvēkiem. Svarīga ir grāmatu pieejamība, lasītprieks, jaunas autoritātes, ieradums un tiešs kontakts.”  

Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību norisi atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, organizē Latvijas Nacionālā bibliotēka kopā ar 30 reģionālajiem koordinatoriem, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome, vietējās bibliotēkas, skolas un grāmatnīcas.

Saistībā ar pasākuma norisi 14. septembrī Pārventas bibliotēka apmeklētājiem būs pieejama no 9.00 līdz 14.00. Atvainojamies par sagādātajām neērtībām!


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture