“Sūdzības par mazā iegurņa disfunkciju nav retums”: saruna ar fizioterapeiti Lindu Krilovsku

1

Mazā iegurņa disfunkcijas jautājumos fizioterapeite Linda Kurzemes Rehabilitācijas centrā konsultē nepilnu pusgadu. Šajā laikā interese par to, kā uzlabot mazā iegurņa veselību, ir augusi – konsultācijām tiek nodrošināta atsevišķa plūsma.

Fizioterapeite Linda piebilst, ka katrai trešajai sievietei pēc dzemdībām ir urīna nesaturēšana, līdz ar to šādas sūdzības nav retums. “Par šiem simptomiem nevajadzētu kautrēties runāt ar speciālistu, citādi speciālists nevar palīdzēt simptomus atvieglot – labākajā gadījumā sūdzības paliek tādas pašas, kādas tās ir, sliktākajā – šie simptomi var pasliktināties, kas savukārt veicina dzīves kvalitātes pasliktināšanos,” atzīst speciāliste.

“Mazā iegurņa disfunkcijai iemesli var būt dažādi, un arī sūdzības, ar kurām sievietes vēršas pie speciālista, ir dažādas – galvenokārt tā ir urīna nesaturēšana, bet tāpat tā var būt arī gāzu vai fēču nesaturēšana, aizcietējumi, sāpes, dzīvojot dzimumdzīvi vai ievadot tamponu,” stāsta fizioterapeite, “visbiežāk tas notiek tāpēc, ka muskuļi mazajā iegurnī kļūst vājāki, zūd izturība vai tieši otrādi – ir muskuļu sasprindzinājums, līdz ar ko veidojas šie simptomi. Dažkārt simptomi rodas sievietēm pēc operācijām, piemēram, kad tiek veikta histerektomija – dzemdes izņemšana –, kā rezultātā orgāni noslīd zemāk iegurnī un rada šīs sūdzības.”

Fizioterapeite Linda piebilst, ka katrs gadījums gan jāvērtē individuāli, lai lemtu par piemērotāku veidu, kā mazināt simptomus, jo dažkārt pēc fizioterapijas nodarbībām tomēr nepieciešama jau nopietnāka ārstēšana.

Visbiežāk sūdzības par diskomfortu mazajā iegurnī rodas pēc dzemdībām un, sākoties menopauzei, šajos gadījumos speciāliste iesaka būt vērīgākām pret savu ķermeni.

Speciāliste iesaka atkarībā no simptomātikas pirms fizioterapeita vizītes apmeklēt ginekologu, urologu vai proktologu, kas pēc konsultācijas novirza pie fizioterapeita, kas savukārt iesaka piemērotākos vingrinājumus, ņemot vērā ārsta izvērtējumu. Konsultācija pie fizioterapeita ir ieteicama, jo vingrinājumi tiek pielāgoti katram pacientam individuāli – pacientam izvēloties veikt vingrinājumus, kas atrodami internetā, diskomforts var tikt veicināts.

Fizioterapeita konsultācijas laikā tiek ievākta anamnēze, uzklausītas sūdzības, tiek uzdoti jautājumi par pacienta dzīvesveidu un noteikti cēloņi, piemeklējot to, ko varētu pamainīt ikdienā, lai uzlabotu pašsajūtu. Ja nav nekādu kontrindikāciju un sieviete to vēlas, tiek veikts arī padziļināts izmeklējums intravagināli vai intrarektāli, tā nosakot gan muskuļu spēku, gan izturību, gan citas pazīmes. Izmeklējuma veikšanai ir tādas kontrindikācijas kā hroniskas infekcijas, izmaiņas ādas stāvoklī, kā arī izmeklējumu nedrīkst veikt 6 nedēļas pēc dzemdībām, iegurņa orgānu operācijām vai citām manipulācijām.

Pieteikties konsultācijai pie fizioterapeites Lindas Krilovskas un iegūt vairāk informācijas par konsultācijas norisi iespējams, zvanot uz Kurzemes Rehabilitācijas centra reģistratūru pa tālruni 636 24727.


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture