Ventspils tehnikuma 4. kursa topošā restorāna pavāre Kate Freināte ir iekļuvusi nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa “SkillsLatvia 2025” kategorijas “Ēdienu gatavošana” finālā, kas notiks 8. un 9. maijā Rīgā. Kati konkursam sagatavoja un atbalstīja pedagogs Pēteris Silarājs, kopīgi ieguldot daudz laika un radošas enerģijas, lai sasniegtu šo panākumu!
Pusfinālā, kas norisinājās š.g. 5. un 6. februārī Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā, piedalījās 13 dalībnieki no dažādām Latvijas profesionālajām izglītības iestādēm.
Kate, kura konkursam sāka gatavoties jau novembra beigās, stāsta: Mūsu galvenā ideja nebija sarežģīt ēdienu ar pārāk daudz elementiem, bet gan parādīt dažādas tehnikas, izteiktas garšas un izmantot pēc iespējas vairāk zero waste, kas bija galvenais uzdevums konkursa laikā. Konkursā bija jāizmanto obligātie produkti: kālis, sams, smiltsērkšķu sula, kāds no graudaugiem (Kate izvēlējās auzas) un sviesta bāzes mērce (viņas gadījumā — miso pastas emulsijas mērce). Par vissarežģītāko Kate atzina sama filejas pagatavošanu: “Daudz eksperimentēju, līdz atradu vislabāko risinājumu — sama rullīti ar sama musu un smiltsērkšķu želeju.”
Kate ar smaidu piebilst, ka sams nav viņas iecienītākā zivs, taču rezultāts bija patiesi gards. Viņa ir pateicīga pedagogam Pēterim Silarājam par ideju un atbalstu: “Skolotājs mēdz būt stingrs, bet tas man palīdzēja augt. Viņš vienmēr ticēja man un atbalstīja, arī brīžos, kad pati par sevi šaubījos.”
Kate īpaši pateicas arī restorānam “Strauss un Kaza” par iespēju praktizēties un attīstīt savas prasmes profesionālā vidē.
Arī pedagogs Pēteris Silarājs ir lepns par Kati un viņas sasniegumu: “Gatavošanās posmā tika ieguldīts daudz darba, lai atrastu interesantas idejas un labākās garšas kombinācijas. Kates mērķtiecība, prasmes un spēja ātri mācīties ir tas, kas palīdzēja viņai sasniegt šo rezultātu.”
Konkursā tika vērtētas ēdienu pagatavošanas prasmes, darba organizācijas prasmes, ēdiena prezentācija un ēdiena pagatavošanai noteiktā laika ievērošana. Kopumā konkursantiem darba uzdevumu izpildei tika dotas 4 stundas. Konkursantus vērtēja viņu pavadošie pedagogi kulinārijas ekspertes un šefpavāres Inas Poliščenko vadībā.