Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros izstrādā būvprojektu ēkas pārbūvei ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem

24.08.2021.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde “Ventspils pilsētas Sociālais dienests” 2019. gada 3. septembrī noslēdza vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma piešķiršanu ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma sniegšanas vietas izveidei. Vienošanās paredz Eiropas Savienības fonda atbalsta finansējuma piešķiršanu projekta “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Ventspils pilsētas pašvaldībā” Nr. 9.3.1.1/19/I/032 īstenošanai.

Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros tiek realizētas divas darbības – infrastruktūras izveide dienas aprūpes centra un ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma sniegšanas vietas vajadzībām, no kurām veiksmīgi darbību kā dienas aprūpes centrs pārbūvētajā ēkā Kuldīgas ielā 4 ir uzsācis nodibinājums  “Atbalsta centru ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām “Cimdiņš””. Kopš tā atvēršanas brīža dienas aprūpes centrā sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus ir saņēmuši 70 deinstitucionalizācijas projektā iesaistītie klienti.

Esošā institucionālā aprūpe nevar nodrošināt uz personu vērstus pakalpojumus un nepieciešamo atbalstu, kas vajadzīgs pilnīgai integrācijai. Fiziskā nodalīšana no sabiedrības un ģimenēm būtiski ierobežo institūcijās dzīvojošo vai augušo personu spējas un gatavību dzīvei, kā arī iespējas pilnībā iesaistīties savas tuvākās kopienas un plašākas sabiedrības dzīvē.

Lai nodrošinātu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem iespēju augt un dzīvot pēc iespējas ģimeniskai videi pietuvinātos apstākļos un mājoklī, kas līdzinās ģimenes mājoklim, Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome turpina projekta “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Ventspils pilsētas pašvaldībā” realizēšanu.  Uzsāktais  process norāda apņemšanos jau tuvākā laikā attīstīt alternatīvas institucionālai aprūpei, kas būtu saskaņā ar bērnu tiesību normām un bērnu vajadzībām. Šajā procesā ir jānodrošina, lai jaunajā aprūpes un atbalsta sistēmā tiktu respektētas katras personas un tās ģimenes tiesības, cieņa, vajadzības un vēlmes.

Ģimeniskai videi pietuvināts pakalpojums paredz nodrošināt bērna aprūpi atbilstoši bērna individuālajām vajadzībām un bērna labākajām interesēm, kas veicina ģimenisku sajūtu un individuālu pieeju, ar vienu vai vairākiem aprūpes speciālistiem, kas pilda vecāku funkcijas.

Par ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma sniegšanas vietu tika izraudzīta Ventspils vecpilsētā esošās ēkas Skroderu ielā 13 un 13A, kur turpinās darbs pie būvprojekta saskaņošanas. Plānotajā pakalpojuma infrastruktūrā būs vietas 12 ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem, katrā dzīvoklī ne vairāk kā seši bērni.

Pēc ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma īstenošanas Ventspilī paredzēts, ka bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem būs iespēja augt un dzīvot pēc iespējas ģimeniskai videi pietuvinātos apstākļos. Ikdiena bērniem risināsies līdzīgi, kā tas noris ģimenē – tiks gatavots ēdiens, veikta dzīvokļa uzkopšana, gatavoti mājas darbi skolai, atbilstoši budžetam plānoti tēriņi, tāpat bērni dosies uz skolu un interešu pulciņiem. Ikdienā kopā ar bērniem būs auklītes, audzinātājas un sociālie darbinieki,  kurai nodrošinās bērnu aprūpi, palīdzēs un atbalstīs bērnus, kā arī visos ar ikdienas dzīvi saistītos jautājumos iesaistīs bērnus, atkarībā pēc viņu spējām un vecumposma, palielinot atbildību par ikdienas dzīves organizēšanu ģimeniskā vidē, kā arī veicinot bērnu spējas un gatavību patstāvīgai dzīvei.

Projekta “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Ventspils valstspilsētas pašvaldībā” kopējās izmaksas ir paredzētas 1,172 miljonu euro apmērā, t.sk. ERAF finansējums – 996 tūkst. euro, Ventspils pilsētas pašvaldības finansējums – 141 tūkst. euro un valsts budžeta dotācija – 35 tūkst. euro apmērā.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture