Svinīgā pasākumā Ventspils Mūzikas vidusskolā parakstīts līgums par pasaules mērogā unikālu koncerta klavieru piegādi

29.08.2018.

29. augustā plkst.12.30 topošās Ventspils Mūzikas vidusskolas Lielajā zālē, piedaloties Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam, Ventspils pilsētas pašvaldības iestādes “Komunālā pārvalde” direktoram Andrim Kauseniekam, koncertzāles arhitektam Deividam Kukam un Ziemeļkurzemes mūzikas pedagogiem, svinīgi parakstīts līgums ar klavierbūvnieku Dāvidu Kļaviņu par pasaulē unikālu koncerta klavieru M470i iegādi un uzstādīšanu.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, uzrunājot pasākuma dalībnieku, pauda, ka Latvija savā simtgadē ir pelnījusi šo dāvanu – jaunu mūzikas skolas ēku ar īpašām klavierēm. “Ideja par šīm koncerta klavierēm radās dienā, kad Ventspilī, Lielajā laukumā, notika strūklaku svētki, kuros satiku komponistu Jāni Lūsēnu. Sarunas gaitā komponists ieminējās par meistaru uzvārdā Kļaviņš, kurš izgatavo unikālas klavieres,” klātesošajiem pastāstīja domes priekšsēdētājs.

Klavierbūvnieks Dāvids Kļaviņš pateicās Aivaram Lembergam par atbalstu mūzikas skolas tapšanā un atzina, ka klavieru lielie izmēri (to augstums sasniedz 4,7 metrus) nepieciešami skaņas kvalitātei. “Salīdzinot šīs klavieres ar koncerta flīģeli, šīm klavierēm būs divarpus reizes lielāks rezonators,” informēja Kļaviņš.

Savukārt ambientās mūzikas un elektroniskās mūzikas komponists un producents Raimonds Tiguls pastāstīja par iespējām, ko sniedz mūsdienu tehnoloģijas, – klavieres būs iespējams spēlēt arī attālināti, pianistam atrodoties ārvalstīs.

Līguma parakstīšanas pasākumā tika atskaņots video sveiciens no pianista Toma Ostrovska, kurš šīs klavieres ir spēlējis pirmais. Pašlaik koncerta klavieres atrodas Berlīnes studijā, kur par tām rūpējas pasaulslavenais pianists un komponists Nils Frāms.

Jau ziņots, ka līdzās Bonnas ērģeļu būvniecības darbnīcas «Johannes Klais Orgelbau» un Jāņa Kalniņa Ugāles darbnīcas būvētām stabuļu ērģelēm nolemts ēkas Lielajā zālē integrēt arī izcilu un pasaules mērogā unikālu mūzikas instrumentu – koncerta klavieres “Klavins Piano Manufaktura KFF” (Ungārija), modeli M470i. Klavieres būs liels pienesums jaunajai Ventspils Mūzikas vidusskolai, padarot daudzpusīgāku mācību procesu, kultūras pasākumu klāstu un stiprinās Ventspils muzikālā tēla pievilcību visā pasaulē.

Klavieru ekskluzivitāti rada rezonators un stīgu garums, kas ietverts metāla rāmī, klavierēm ir pilna 88 taustiņu klaviatūra. Vertikālais stīgu izvietojums klavieru skanējumam dod ļoti tembrālu, dziļu un sulīgu skanējumu. Kopējās klavieru augstums ir 4,70 m, un lai sasniegtu klaviatūru,  pianistam būs jādodas pa speciāli izbūvētām kāpnēm.

Šobrīd plānotās koncerta klavieres būvēs latviešu izcelsmes klavierbūves meistars Dāvids Kļaviņš, kurš ir pasaulē lielāko klavieru – Klavins Modell 450 – idejas radītājs un izgatavotājs.

Ventspils Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju jaunā ēkas būvdarbi notiek projektu 

Izvērtējot pamatotu un argumentētu nepieciešamību uzstādīt šādas unikālas klavieres tieši Ventspils koncertzālē, tika apzināts vairāku Latvijā atzītu klavierspēles speciālistu un komponistu vērtējums un slēdziens par šo klavieru skanējuma iespējām un funkcionālo izmantošanu nākotnē.

Komponista Jāņa Lūsēna viedoklis: “Kļaviņa koncerta klavieru versijas akustiskā sistēma, stīgas un rezonators sola būtiski paplašināt iespējas pianistiem īstenot jaunas muzikālas interpretācijas. Pazīstamais klavieru repertuārs varētu tikt pasniegts pilnīgi jaunā skanējumā. Veidojot jaunu ieskaņojumu sērijas, tās varētu tikt izplatītas globālā līmenī, šādā veidā izceļot un veicinot Ventspils Mūzikas vidusskolas slavu kā unikālu vietu īpašiem klavieru koncertiem un skaņas ierakstiem. Paredzētais tehniskais aprīkojums, digitālās ierakstīšanas sistēma, kombinācijā ar digitāli-mehānisko atskaņošanas sistēmu, dotu pilnīgi jaunas iespējas mūzikas uzvedumiem, kas papildus šī instrumenta īpašai skaņai būtu pievilcīgs moments, lai piesaistītu  māksliniekus no visas pasaules.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Klavieru katedras docents Toms Ostrovskis savā ziņojumā izsaka savu viedokli: “Atšķirībā no lielākās daļas 21. gadsimta klavieru ražotāju, Kļaviņa kungs galveno uzmanību velta nevis dizaina elementiem, bet gan instrumentu skanējuma raksturlielumiem, tādējādi iespējami mākslinieciski augstvērtīgi eksperimenti ar visdažādāko klaviermūzikas repertuāru – tā kā instruments aprīkots ar pilna izmēra klaviatūru, uz tā iespējams atskaņot praktiski visu klavesīna un klavieru repertuāru no baroka līdz mūsdienām, īpašu uzmanību veltot J.S. Baha, M. Rēgera, C. Franka, A. Skrjabina, S. Prokofjeva, G. Pelēča skaņdarbiem. Ļoti interesants varētu būt arī instrumenta skanējums ar simfonisko orķestri – klavierkoncertu repertuārā.”

Kā jau iepriekš esam informējuši, straujiem soļiem top jaunā Ventspils Mūzikas vidusskola. Jaunā ēka kļūs par mājvietu 500 audzēkņiem un 100 pedagogiem, kas skolas durvis vērs jau 2019. / 2020. mācību gadā. Tāpat ēkā atradīsies koncertzāle ar 600 sēdvietām, Baltijā unikālas stabuļu ērģeles un kamerzāle ar atveramu ārsienu uz brīvdabas amfiteātri, metodiskais centrs reģiona mūzikas skolu pedagogiem un audzēkņiem, publiska mūzikas bibliotēka.

Jaunās valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas būvdarbi notiek projekta “Zema enerģijas patēriņa Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas ar koncertzāles funkciju būvniecība, Lielajā laukumā 1, Ventspilī” Nr.EKII-2/1 ietvaros, kuru finansiāli atbalsta Emisiju kvotu izsolīšanas instruments, un Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projekta “Valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas infrastruktūras attīstība” Nr.8.1.3.0/16/I/014  ietvaros.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture