Projekta ietvaros Ventspils pilsētas tirgus laukums izveidots kā tūrisma objekts, kur var ne vien nopirkt svaigus produktus, bet arī sajust vēsturisko tirgus atmosfēru. Tirgus laukums ir ieguvis jaunu bruģakmens segumu, ar kuru ir iezīmēta vēsturiskā 18. gs. tirgus saimniecisko būvju atrašanās vieta un pamatu kontūras, kas dod iespēju tūristiem iepazīties ar vēsturisko Tirgus laukuma būvju izvietojumu. Tāpat uzbūvēta īpaša „Tirgus aka” ar pilsētas ģerboņiem, radot iespēju tūristiem un citiem tirgus apmeklētājiem ūdeni lietot ne tikai dzeršanai, bet arī lai nomazgātu tirgū iegādātos augļus un dārzeņus. Saulainā laikā aka darbojas arī kā saules pulkstenis, savukārt no tās pamatnes laukuma iesegumā izvērstas četras līnijas, kas norāda uz četrām debess pusēm.
 
Kā centrālais rekonstruētā tirgus laukuma objekts uzstādīts zvanu tornis ar pulksteni, kas simbolizē kādreiz rātskungu nerealizēto ieceri Rātsnama tornī uzstādīt pilsētas centrālo laikrādi. Pulkstenī apvienota laika un skaņu saspēle, izvietojot pulksteni un zvanu rindas. Trīs pulksteņu ciparnīcas katra sniedz atšķirīgu informāciju – Latvijas laiku, Mēness fāzi un attiecīgo nedēļas dienu. Apaļās stundās pulkstenis atskaņo dziesmas „Pie dzintara jūras” melodiju, bet plkst. 12:33 un 00:33 ar Ulda Marhilēviča dziesmas „Uz priekšu, Kurzeme” piedziedājumu ieskandina īpašo Ventspils laiku. Zvanu torņa ēkā atrodas arī atraktīvs elements – lieli skaitāmie kauliņi, kā arī tēlnieka Gļeba Panteļejeva veidota svaru, tilpumu un mēru ekspozīcija.
 
Tirgus laukums rekonstruēts ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Ventspils pilsētas domes un valsts budžeta finansējumu projekta „Ventspils pilsētas vēsturiskā centra atjaunošana tūrisma attīstībai” ietvaros. Projekta kopējās izmaksas ir 533 762,78 LVL (759 476,01 EUR), t.sk., Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 445 190,10 LVL (633 448,44 EUR) un valsts budžeta dotācija 23 571,65 LVL (33 539,44 EUR), kā arī Ventspils pilsētas domes finansējums 65 001,03 LVL (92 488,13 EUR).
 

Par Projekta īstenošanas progresu skatīt sadaļā Projekta publikācijas.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture