Projekta Nr. 16-08-FL04-F043.0203-000005

Projekta mērķis ir attīstīt un pilnveidot piekrastes teritorijas publisko infrastruktūru, atjaunojot un eksponējot zvejas traleri “Grots” – izzūdošu liecību par zvejniecības vēsturi Baltijas jūrā 20. gs. otrajā pusē, lai veicinātu zvejas un kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu un nodrošinātu kultūras mantojuma pieejamību.

Projekta rezultātā tiks atjaunots nozīmīgs ar Baltijas jūras zvejniecības vēsturi saistīts kultūrvēsturisks objekts – vecākais Baltikas tipa zvejas kuģis Latvijā, – un uzstādīts pilsētvidē, kur tas būs brīvi pieejams jebkuram interesentam. Baltikas tipa kuģi līdz šim Latvijā nav eksponēti un brīvi pieejami interesentiem, Ventspils ir vienīgā pilsēta Latvijā, kur kuģi pieejami apskatei kā pilsētvides objekti.

Projekta realizācijas gaitā paredzēts saglabāt, atjaunot un eksponēt pilsētvidē nozīmīgu ar Baltijas jūras zvejniecības vēsturi saistītu kultūrvēsturisku objektu – vecāko Latvijā Baltikas tipa zvejas traleri “Grots”, kura izmantošana saistās ar zvejniecības vēsturi Baltijas jūrā 20. gadsimta otrajā pusē. Baltikas tipa kuģi līdz šim Latvijā nav eksponēti un brīvi pieejami interesentiem, Ventspils ir vienīgā pilsēta Latvijā, kur kuģi pieejami apskatei kā pilsētvides objekti.

Kuģis “Grots” būvēts 1973. gadā Sosnovkas pilsētā (bij. PSRS) un pārstāv raksturīgu zvejas kuģa tipu – uz šāda tipa zvejas traleriem ir kuģojuši un zvejojuši daudzi ventspilnieki. Strauji mainoties zivsaimniecības un zvejas raksturam Baltijas jūrā, šāda tipa traleri vairs netiek izmantoti un ir būtiski to saglabāt kā vēstures liecību nākamajām paaudzēm.

Zvejniecības vēstures 20. gadsimta liecībām līdz šim pievērsta minimāla uzmanība, raksturīgākās liecības strauji izzūd, īpaši pēdējās desmitgadēs, vecos zvejas kuģus intensīvi likvidējot. “Grots” no šāda likteņa tika paglābts 2011. gadā, kad Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai 2007. – 2013. gada aktivitātē “Zvejas aktivitāšu pilnīga pārtraukšana” to bija paredzēts sagriezt metāllūžņos. Līdz 1996. gadam kuģis tika izmantots zvejnieku kolhozā “Banga”, tā pēdējais īpašnieks SIA “Verģi” to nodeva Ventspils muzejam Piejūras brīvdabas muzeja krājumā ekspozīcijas papildināšanai. Lai nodrošinātu maksimāli plašu šī objekta pieejamību sabiedrībai, tika pieņemts lēmums par kuģa eksponēšanu pilsētvidē.

Līdz šim saglabāts, atjaunots un pilsētvidē eksponēts zvejas kuģis “Azova” – SČS tipa seiners, ražots 1967. gadā (garums 25 metri, bruto ietilpība 69 tonnas). Tralera “Grots” eksponēšana paredz jaunu pakāpi 20. gadsimta zvejniecības vēstures materiālo liecību saglabāšanā un ilgtspējīgas pieejamības sabiedrībai nodrošināšanā, kuģa garums ir 26 m, svars bruto 140 tonnas.

Projekta ietvaros plānotas šādas aktivitātes rezultāta sasniegšanai:

  1. Būvprojekta izstrāde kuģa “Grots” izcelšanai no ūdens, atjaunošanai un uzstādīšanai;
  2. Kuģa “Grots” atjaunošanas darbu veikšana – vizuālā tēla rekonstruēšana;
  3. Pamatu konstrukcijas izbūve eksponātam un kuģa uzstādīšana;
  4. Saistītās infrastruktūras sakārtošana – kuģa “Grots” un saistītās teritorijas apgaismojuma izbūve, piekļuves nodrošināšana, apzaļumošana, interaktīvā stenda uzstādīšana u.c.
  5. Būvuzraudzība un autoruzraudzība būvniecības darbu veikšanai.

Zvejas traleri plānots eksponēt teritorijā līdzās auto stāvlaukumam pie Dienvidu mola, kas ir ventspilnieku un pilsētas viesu iecienīta apmeklējuma vieta.

Projekta ietvaros līdzās “Grotam” labiekārtotajā teritorijā plānots uzstādīt interaktīvu stendu, kurā būs pieejama tekstuāla (latviešu, krievu un angļu valodā) un vizuāla informācija par zvejniecības vēsturi Baltijas jūras piekrastē 20.gadsimtā. Izziņas materiālā tiks sniegta informācija par šīs saimniecības nozares attīstību dažādos laika periodos, raksturojot reģionā izmantoto zvejas kuģu tipoloģiju un sniedzot detalizētu izklāstu par pagājušā gadsimta kuģu būvei un zvejniecībai tipiska kuģa vēsturi. 

Projekta kopējās izmaksas veido 394 456 EUR. Projektā paredzēto aktivitāšu īstenošanai piesaistīts Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda (EJZF) finansējums 90 % jeb 355 010 EUR apmērā, savukārt Ventspils pilsētas pašvaldība nodrošinās projekta līdzfinansējumu 10 % jeb 39 446 EUR apmērā.  

Vairāk informācijas par Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fondu pieejams Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē 

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture