Bišu vagoniņš no Ventspils Piejūras muzeja dodas uz restaurāciju

1

Ņemot vērā plašo ar biškopību saistīto kolekciju (ap 100 vienību), Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā iecerēts izveidot dravniecības ekspozīciju, kas paredz nodrošināt nojumes vēsturiskajām bišu mājiņām un stāvstropiem, bišu dores (17.-18.gs. priede) eksponējumu un dravniecības rīku ekspozīciju.

Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā atrodas plaša biškopības rīku kolekcija un īpašs retums – vairāk nekā 300 gadus vecs dores koks. Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā ir saglabājies dzeinis un senās dravniecības instrumenti no 20. gs. sākuma. Šie dravnieka darba rīki ir unikāli arī amatniecības paņēmienu ilgās pēctecības dēļ un svarīgi tos eksponēt pastāvīgā dravniecības ekspozīcijā.

Muzeja izstrādātajā dravniecības ekspozīcijas koncepcijā nolemts vairāk nekā 80 dravniecības instrumentus eksponēt bišu vagoniņā, kas arī ir nozīmīgs muzeja eksponāts un dravniecības attīstības liecinieks, kā arī šajā vagoniņā ir pietiekami daudz vietas, lai izvietotu unikālos eksponātus.

Bišu vagonā bites atradās visu gadu. 20.gs. II pusē šādi vagoniņi bija izplatīti arī Čehijā, Vācijā, Šveicē un citās Rietumeiropas zemēs. Vagonus būvēja gan stacionārus, gan pārvietojamus un atšķirīgus pēc izmēra. Vagonos bites ir pasargātas no vēja, no straujām temperatūras maiņām un no izlaupīšanas. Viens no vagoniņā esošajiem stropiem tika novietots uz kontrolsvariem, lai dravnieks var sekot līdzi medus daudzumam. 1959. gadā Liepājā tika uzbūvēts pirmais bišu pārvadājamais vagons. Latvijas teritorijā tikai retās dravās visu vasaru ir nepārtraukts ienesums. Tādēļ bišu vagoniņi bija un ir ļoti vērtīgi, jo stropus var ērti nogādāt jebkurā citā dravā, bieži vien pat 50 km attālumā.

Diemžēl arī muzeja kolekcijas bišu vagons cietis no laikapstākļu ietekmes, un tam ir nepieciešams remonts.Pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda līdzekļiem, tiks veikti bišu vagoniņa restaurācijas darbus.

Patlaban bišu vagons nogādāts Popē, kur firma “Ozols OM” veic vagona restaurāciju. Pēc restaurācijas vagoniņš ieņems vienu no redzamākajam vietām muzeja dravniecības brīvdabas ekspozīcijā.


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture