Aizvadīta Autotransporta darbinieku diena

1

Aizvadītajā svētdienā savus profesionālos svētkus atzīmēja Autotransporta nozares darbinieki, tātad visi, kuru ikdienas darbs kaut kādā veidā saistīts ar autotransportu. Diemžēl Latvijā šī diena nav oficiāli atzīta par profesionāliem svētkiem, taču darba kolektīvos to nav aizmirsuši.

Autotransporta darbinieku diena nav jauni svētki. Tai ir sena vēsture, kuras pirmsākumi meklējami jau gandrīz 100 gadus senā pagātnē, kad tika atzīmēta Šoferu diena, kura ar laiku bijušajā PSRS pārtapa par Autotransporta darbinieku dienu, kurā sumināja ne tikai tos, kuri ikdienā strādā pie kāda transportlīdzekļa stūres, bet arī citus nozarē strādājošos: transporta mazgātājus, auto atslēdzniekus, grāmatvežus, ekonomistus, dispečerus un citus. Mūsdienās oktobra pēdējā svētdienā( vai citās gada dienās) Šoferu dienu atzīmē daudzās pasaules valstīs.

Eiropas Savienībā 2020. gadā ar transportu saistītā profesijā strādāja gandrīz 11 miljoni darbinieku, no kuriem 85% bija vīrieši un 15 % sievietes. 35% no kopējā nozarē nodarbināto skaita bija autobusu un smago automašīnu vadītāji.

Pēc EUROSTAT datiem Latvijā no 1000 iedzīvotājiem transporta nozarē nodarbināti 44 cilvēki, kas ir vairāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (29 cilvēki no 1000). Pēc LURSOFT datiem transporta un uzglabāšanas nozare darbinieku skaita ziņā 2021. gadā tā bija trešā lielākā nozare Latvijā, kurā tika nodarbināti vairāk nekā 70 tūkstoši strādājošo jeb 10% no visiem valstī nodarbinātajiem.

Atzīmējot Autotransporta darbinieku dienu, vēlamies atgādināt dažus interesantus faktus:

  • 1830. gadā Lielbritānijā uzbūvēja autobusu, ko darbināja ar tvaika dzinēju;
  • pirmie iekšdedzes dzinēja vieglā auto izmēģinājuma braucieni notika 1885. gada oktobrī Manheimā;
  • 1895. gadā tika uzbūvēts pirmais autobuss, ko darbināja četru zirgspēku viena cilindra dzinējs, tajā bija 8 sēdvietas;
  • Latvijā automobiļu ražošana tika uzsākta 1899. gadā – par to sīkāk var izlasīt ŠEIT un TE ;
  • pirmās autovadītāja apliecības tika izdotas 1903. gadā Masačūsetsā un Misūri štatā.

Pašvaldības SIA “Ventspils reiss” savas darbības 25 gados darījis daudz, lai popularizētu gan šo dienu, gan autobusa vadītāja profesiju: organizēti autobusu vadītāju Profesionālās meistarības konkursi, godināti labākie darbinieki, organizētas jauno autobusu prezentācijas, dažādas akcijas un publiski pasākumi, mācību ekskursijas un Ēnu dienas. Tāpat uzņēmuma darbinieki savulaik aktīvi iesaistījušies konkursa “Gada jaunais autovadītājs” organizācijā.

Lai arī svētku diena jau aizvadīta, pašvaldības SIA “Ventspils reiss” aicina visus – gan sabiedriskā transporta darbiniekus, gan pasažierus katru dienu padarīt par svētkiem, dāvājot smaidu un laipnu vārdu ikvienam, ko sastopam ikdienas gaitās. Svētku taču nekad nav par daudz, vai ne?


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture