Velo mobilitāte

Jautājums uzdots: Māris Plūmiņš 17. februāris

Esmu pamanījis , ka velosibēdu vadītāji satiksmē apdraud gan sevi gan citus.Konkrēti iet runa par pārvietošanos diennakts tumšajā diennakts laikā, kā to paredz CSN. 209.punkts”209. Braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, velosipēdam abos tā sānos, riteņu abās pusēs, jābūt
aprīkotam ar gaismas atstarotājiem, priekšpusē jābūt aprīkotam ar baltu atstarotāju, bet aizmugurē ar sarkanu atstarotāju, kā arī priekšpusē
jādeg baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē – sarkanas gaismas lukturim. Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, velosipēda vadītājam jābūt
tērptam atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem”.Vai to kāds kontrolē?vai ir kādi novērojumi, statistika šajā jomā?


4 comments

  1. Ventspils Pašvaldības policija

    Ventspils Pašvaldības policija, 24. februāris 2023 - 16:27

    Atbildot uz portāla “Ventspils” komentētāja Māra Plūmiņa jautājumu par Ceļu satiksmes noteikumu 209.punktā noteikto prasību, t.i. par velosipēda aprīkošanu, braucot ar to diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, kontroli, Ventspils Pašvaldības policija paskaidro, ka atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 83. pantā noteiktajam, tiesības veikt administratīvā pārkāpuma procesu par velosipēdu vadītājiem noteikto papildu prasību pārkāpšanu ir tikai Valsts policijai. Taču, ņemot vērā to, ka velosipēdu vadītāju skaits pilsētā pieaug, Pašvaldības policija savas kompetences ietvaros veic velosipēdu lietošanas uzraudzību, veicot izskaidrojošu preventīvo darbu ar velosipēdu vadītājiem par papildus prasību ievērošanu velosipēdu vadītājiem, kas noteiktas Ceļu satiksmes noteikumu 22.nodaļā. Pašvaldības policija 2022.gadā konstatējusi 195 velosipēdu un elektroskrejriteņu vadītāju izdarītus pārkāpumus.
    Ventspils pašvaldības policija aicina iedzīvotājus informēt par pārkāpumiem, zvanot Valsts policijai pa tālr.110 vai Pašvaldības policijai pa tālr. 63680808; 28680808.

  2. Māris Plūmiņš

    Māris Plūmiņš, 22. februāris 2023 - 13:56

    Labdien,
    manuprāt ļoti formāla atbilde.Jebkurš var piemēram Olimpiskā centra velo novietnē veikt pētījumu, tur nevienam lampiņas nav nekādas.Tas nozīmē, ka jau no mazotnes mēs apzināmies, ka noteikumi jau ir.Uzrauga veselas 3 Policijas, bet neviens jau pat nav papētījis, cik un vai vispār kāds noteikums vai likums reāli darbojas.

    1. Viesturs

      Atbilde: Māris Plūmiņš

      Viesturs, 23. februāris 2023 - 13:42

      Nu par velosipēdiem ar kuriem brauc bērni atbildīgi ir vecāki. Un mūsu pilsētā jāsaka visu cieņu pašvaldības policijas patruļām – bērni tiek apturēti un pārbaudīts vai tiem ir velo apliecība, respektīvi, vai ir mācījušies noteikumus un zin kā DROŠI pārvietoties. Jo tam ir nozīme!
      Ir, protams, ekstrēmisti, kas braukā ar riteņiem bez gaismiņām, atstarotājiem un bremzēm, un dara to pārgalvīgi. Un es ceru, ka tie tiek apturēti un saņem aizrādījumus, kā minimums, jo arī riteņbraucējs, tā pat kā automašīnas vadītājs un gājējs – ir satiksmes dalībnieks.
      Policijai ir jākontrolē, un manā skatījumā tas jau tiek darīts. Bet arī katra cilvēka pienākums ir ziņot, ja redz pārkāpumu, tā pat kā par agresīvu autovadītāju vai neadekvātu kājāmgājēju!

  3. Ventspils Pašvaldības policija

    Ventspils Pašvaldības policija, 17. februāris 2023 - 16:28

    Atbildot uz komentētāja “Māris Plūmiņš” uzdoto jautājumu interneta portāla http://www.ventspils.lv komentāru sadaļā, par velosipēdu vadītāju uzraudzību, informējam, ka velosipēdu vadītāju pārvietošanās ar velosipēdiem uzrauga gan Valsts policija, gan arī Ventspils pašvaldības policija, jo atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 1. panta 32. punktā noteiktajam, velosipēds ir transportlīdzeklis.
    Pašvaldības policija aicina iedzīvotājus par konstatētiem pārkāpumiem informēt Pašvaldības policiju, zvanot uz Pašvaldības policijas diennakts tālruņiem: 63680808, 28680808, vai Valsts policiju, zvanot uz Valsts policijas diennakts tālruni: 112.

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus saistītus ar dzīvi Ventspilī un mēs noteikti radīsim iespēju atbildēt.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture