Ziemeļvalstu labās prakses piemēri vides izglītībā

1

Ventspils Tehnikuma darbinieki no 20.03. līdz 24.03. martam smēlās iedvesmu, idejas un daudzveidīgu pieredzi no GLO-VET sadarbības partneriem, kuri īsteno videi draudzīgas iniciatīvas un projektus, daloties ar labās prakses piemēriem, izglītojot jauniešus un pieaugušos gan vides, gan “zaļas domāšanas” jautājumos.

Pēc trīs gadu kopīga darba aizvadīta jaudīga sadarbības projekta noslēguma sanāksme, kā arī brīnišķīga iespēja iepazīt tuvāk partnerskolu “Bromangymnasiet” Zviedrijā.

Partnerskola “Bromangymnasiet” bija sagatavojusi piesātinātu un produktīvu četru dienu programmu, kuras laikā Ventspils Tehnikuma projekta dalībniekiem bija iespēja iepazīt partnerskolas mācību vidi un ieviestās “zaļās domāšanas” daudzveidīgās aktivitātes un iepazīties ar Bromangymnasiet ilgtspējas stratēģiju. Kā arī aktīvi darboties pie projekta noslēguma atskaites, novērtējot ieguvumus, izdarot secinājumus un izvērtējot projekta sniegto pienesumu, plānot turpmāku sadarbību ar projekta partneriem, stiprinot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ilgtspējīgas attīstības uzdevumus. Tikšanās laikā tika izrunātas arī sadarbības iespējas Ventspils Tehnikuma izglītojamo mobilitātēm mašīnbūves jomā Zviedrijā.

Pateicoties partnerskolas noorganizētai tikšanai, bija unikāla iespēja tikties ar uzņēmuma “Forsa handelsträdgård” vadītāju, kuras darbības pamatā ir nodrošināta gan ilgtspēja, gan ieviestas videi draudzīgas iniciatīvas. No šādiem pieredzes stāstiem var smelties iedvesmu kā realizēt savu sapni no nulles punkta ar augstu pievienoto vērtību.

Zviedrijā un projekta laikā iegūtā pieredze ir labs profesionālais pamats tālākajiem darbiem Ventspils Tehnikumā ar mērķi aktualizēt nozīmīgākās mūsdienu tēmas – ilgtspējīga attīstība un klimata pārmaiņas.

“Projekta partneru pieredze un organizatoriskās prasmes jau ir nenovērtējams  ieguvums, kas viennozīmīgi sniegs atbalstu ne tikai ikdienas darbā, bet arī realizējot jaunas idejas un īstenojot jaunus projektus. Bromangymnasiet pieredze un labā prakse ilgtspējīgā attīstībā un “zaļajā domāšanā” ir pārdomāta, sakārtota un patiešām izcila! Bija prieks iepazīt profesionālās izglītības iestādes ikdienas darbu, kur pedagogi un izglītojamie cieši sadarbojas mācību procesā. Zviedrijā profesionālā izglītība ir ļoti augstu novērtēta gan jauniešu, gan darba devēju vidū! Četrās dienās izdevās iepazīt Zviedriju visās tās dažādajās šķautnēs un jāsaka Zviedrija, un tās cilvēki spēj aizraut, spēj iedvesmot, sniedz mājīgumu un siltas sarunas. Zviedrija spēj apburt gan ar vēsturiskām kultūras ainavām, gan dabas takām, gan neparastiem skatiem, kad caur sniegotiem kalniem vīd Skandināvu stila mājas sarkanā krāsā!” Ventspils Tehnikuma projekta dalībnieki Dina Dāvida, Ieva Krūmiņa un Kaido Pobuss.

Ilgtspējīga attīstība – ir attīstība, kas nodrošina šodienas vajadzību apmierināšanu, neradot draudus nākamo paaudžu vajadzību apmierināšanai. GLO-VET projekta apmācību mērķis ir sniegt teorētiskas un praktiskas zināšanas par ilgtspējīgas attīstības iekļaušanu profesionālajā izglītībā, un apgūt jaunas metodikas un dalīties pieredzē ilgtspējīgu aktivitāšu īstenošanā. Informācija par projektu: ŠEIT.

GLO-VET – profesionālajā izglītībā veicināt globālo atbildību un ilgtspējīgas darbības. Projekta Nr. 2020-1-FI01-KA202-066604.

Plašāka informācija par iespējām, Ventspils Tehnikuma piedāvājumiem un citiem jaunumiem pieejama Ventspils Tehnikuma tīmekļa vietnē www.ventspilstehnikums.lv un sociālo mediju kontos – “Facebook” un “Instagram”.


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture