Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Dace Sormule: valsts finansējums šim gadam nesedz izmaksu pieaugumu

1

Lai arī iestādei piešķirtais finansējums valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai atsevišķās pakalpojumu programmās šogad ir nedaudz lielāks nekā pērn, tas nav pietiekams un nesedz izmaksu pieaugumu, akcentē Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Dace Sormule.

Ventspils poliklīnika nupat saņēmusi informāciju par šim gadam piešķirto finansējumu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai. Lai arī finansējums atsevišķās pakalpojumu programmās ir nedaudz lielāks nekā pērn, ar to nevarēs pietiekamā apjomā nodrošināt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. “Situācija diemžēl nav iepriecinoša, un sagaidāms, ka drīzumā gaidīšanas rindas pieaugs. Jau pašlaik daļu pakalpojumu esam spiesti pacientiem piedāvāt par maksu, jo piešķirtais finansējums proporcionāli jāsadala visam gadam,” norāda D. Sormule. Viņa arī akcentē, ka valsts noteiktie tarifi veselības aprūpes pakalpojumiem nesedz šo pakalpojumu pašizmaksu, jo tarifus nosakot, nav ņemts vērā energoresursu sadārdzinājums, inflācija un citu izmaksu pieaugums. Līdz ar to, lai arī faktiski valsts finansējums šim gadam atsevišķās pakalpojumu programmās ir nedaudz lielāks nekā pērn, tas nesedz izmaksu pieaugumu. Turklāt ir atsevišķa pakalpojumu programma, kurai piešķirtais finansējums šim gadam ir nepamatoti samazināts. Poliklīnikas valdes priekšsēdētāja arī norāda, ka pacienti, iespējams, jūtot pieaugošo krīzi veselības aprūpē, jau pašlaik aktīvāk piesakās dažādu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai.

Valsts budžetā šogad veselības nozarei paredzēti 1,6 miljardi eiro, tostarp papildus piešķirti 85,8 miljoni eiro (mediķi iepriekš norādīja, ka papildus būtu nepieciešami vēl aptuveni 220 miljoni eiro). No šim gadam atvēlētā finansējuma ambulatoro un stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai paredzēti 1,35 miljardi eiro, tostarp – ģimenes ārstu praksēm, laboratoriskajiem izmeklējumiem, ārstu speciālistu sniegto konsultāciju un diagnostikas pakalpojumu apmaksai, kā arī neatliekamās medicīniskās palīdzības un plānveida medicīniskās palīdzības nodrošinājumam un kompensējamajiem medikamentiem. Slimnīcu pārstāvji pašlaik ceļ trauksmi, ka nepietiekamā finansējuma dēļ gada otrajā pusē veselības aprūpes pakalpojumi varētu būt pieejami tikai par maksu. Līdz ar to sagaidāms, ka pacientu plūsma pieaugs tieši ambulatorajām ārstniecības iestādēm. Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja arī vērš uzmanību, ka tieši ambulatorajās veselības aprūpes iestādēs ir iespējams laikus diagnosticēt veselības problēmas un novērst to sekas, tāpēc tām piešķirtais finansējums veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai ir ļoti būtisks, taču, veidojot veselības aprūpes budžetu, tas diemžēl nav ņemts vērā.


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture