Vai pasažieriem ir tiesības bojāt autobusa salonu?

1

Virsrakstā uzdotais jautājums lielākajai daļai pasažieru droši vien šķiet bezgala muļķīgs, taču “Ventspils reiss” autobusu vadītāji regulāri saskaras ar situācijām, kad tīši vai netīši tiek bojāts gan autobusa salona apšuvums, gan sēdekļi. Tāpēc vēlamies atgādināt, ka pasažieriem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi.

Tiesības izmantot sabiedrisko transportu, protams, ir jebkuram sabiedrības loceklim, neatkarīgu no vecuma, dzimuma un sociālā stāvokļa. Savukārt kārtību (pienākumus un tiesības), kāda jāievēro pārvietojoties ar autobusu (vai arī citu sabiedriskā transporta līdzekli) Latvijas teritorijā nosaka Ministru kabineta noteikumi nr. 599 Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība (skatīt: https://bit.ly/3rRg4r0).

Pasažiera pienākumi

Galvenais pasažiera pienākums ir iegādāties braukšanai derīgu biļeti. Kontroles gadījumā tā pēc kontroliera pieprasījuma jāiedod kontrolierim rokās vai jānosauc elektroniskās biļetes kods. Ja tiek pārvadāta bagāža, jāiegādājas arī bagāžas biļete. Gan braukšanas, gan bagāžas biļete ir jāsaglabā līdz brauciena beigām.

Īpašu uzmanību vēlamies pievērst tam, ka pasažierim ir pienākums ievērot tīrību un kārtību sabiedriskā transportlīdzekļa salonā. Līdz ar to  pasažierim ir aizliegts:

  • bojāt sabiedrisko transportlīdzekli un tā inventāru,
  • apzīmēt vai aprakstīt sabiedrisko transportlīdzekli un tā inventāru,
  • smērēt salonu vai lietot pārtikas vai ķīmiskās preces, kas var nosmērēt salonu vai citu pasažieru apģērbu,
  • braukt smērējošā vai smakojošā apģērbā;
  • kā arī veikt darbības, kas apdraudētu satiksmes drošību, pārvietoties ar sabiedrisko transportlīdzekli apreibinošu vielu iespaidā u.c..

Autobusa vadītājs, kura primārais uzdevums ir vadīt autobusu, lai neapdraudētu pasažieru drošību, ne vienmēr var pamanīt visu, kas notiek aiz muguras – autobusa salonā. Tāpēc nereti bojājumi tiek pamanīti tikai maiņas beigās vai autobusa uzkopšanas laikā, bet vainīgie līdz ar to paliek nesodīti, jo netiek “pieķerti nozieguma vietā”.

Lai izvairītos no šādiem gadījumiem, lielākā daļa mūsu autobusu esam aprīkojuši ar videonovērošanas sistēmām. Esam secinājuši, ka visbiežāk bojājumus autobusos nodara pusaudži, kuri pārvietojas bez pieaugušo klātbūtnes, tāpēc aicinām vecākus pārrunāt ar savām atvasēm, ka par šāda veida darbībām var arī sodīt. Vēlamies  mudināt arī pārējos pasažierus rūpēties par sabiedrisko īpašumu un informēt autobusu vadītāju, ja tiek bojāts autobusa salons.


0 komentārs


Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture